Cropped landscape
Krónika
Portikék is perújítást kezdeményeznek a Prisztás-ügyben
2018-08-1510:57
A Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélt Energol-vezér, Portik Tamás védői is perújítást kezdeményeznek a több mint húsz évvel ezelőtti leszámolás ügyében. Portik ügyvédje, Bólyai János szerint Rohác beismerő vallomása teljesen új megvilágításba helyezi az ügyet, hiszen abból világosan kiderül, nem Portik Tamás rendelte meg a milliárdos üzletember meggyilkolását. Rohác a nyomozóknak egyébként azt is elárulta, hogy 10-15 ezer német márka közötti összegért végzett Prisztás Józseffel.
Portik Tamás védői is perújítást kezdeményeznek a Prisztás-ügyben a Fővárosi Ítélőtáblánál – tudta meg a PestiSrácok.hu. Bólyai János a portálnak elmondta, Jozef Rohác kedden tett vallomása teljesen új megvilágításba helyezte az 1996-ban történt leszámolás ügyét. Bólyai János emlékeztetett, azon túl, hogy Rohác bevallotta, nem H. István, hanem ő gyilkolt, a megrendelői kör is megkérdőjeleződött, mivel a szlovák férfi orosz-ukrán megbízásról beszélt az őt kihallgató rendőröknek. Ismert, korábban Patócs Ilona, H. István védője kezdeményezett perújítást, amit első körben a Fővárosi Ítélőtábla elutasított, ám a Kúria végül perújítási nyomozást rendelt el. Ennek keretében hallgatta ki a rendőrség kedden Rohácot, aki elmondta, ő maga végzett az áldozattal, így H. Istvánnak semmi köze nincs az emberöléshez. Az Index tegnap azt írta, hogy Rohác tudomása szerint a megbízás az orosz-ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától tudja, aki a megbízást hozzá közvetítette. A portál hangsúlyozta, Rohác hosszú vallomást tett, és a nyomozók kérdéseire pontosan elmondta a gyilkosság részleteit.

Rohác 10-15 ezer német márkáért végzett Prisztással 

A PestiSrácok.hu az ügyben megkereste Fülöp Tamást, Rohác védőjét is, aki elmondta, ügyfele vallomását a rendőrség megküldi a perújítási nyomozást felügyelő Fővárosi Ítélőtáblához, amely ennek alapján dönt arról, hogy elrendeli-e a perújítást, esetleg elutasítja a kezdeményezést, vagy további nyomozati cselekmények elvégzésére utasítja a rendőrséget. Fülöp Tamás a portálnak is megerősítette, hogy Rohác kedden a legapróbb részletességgel, nyolc órán keresztül vallott az elkövetés módjáról, ám a szlovák férfi szerint arról nem volt tudomása, hogy kik voltak azok a személyek, akik a megfigyelést végezték. A bérgyilkosság közvetítője, Jozef Hamala csupán annyit árult el neki, hogy egy dunaszerdahelyi csoporttól jött a közvetlen megbízás, akik az orosz-ukrán maffia megrendelésére akartak végezni Prisztással. A védő megjegyezte, Rohác a kihallgatásán arról is beszélt, hogy a bérgyilkosságot emlékei szerint 10 és 15 ezer közötti német márkáért vállalta el, amit az emberölés után két nappal meg is kapott Hamalától.

Kovács továbbra is Portikot gondolja megbízónak 

Nem kell Rohác minden szavát elhinni, de ha valóban a szlovák férfi Prisztás József gyilkosa, akkor össze lehet rakni egy olyan vádiratot,  amiben Portik megbízói szerepe is nyilvánvaló, valamint az elkövetés módja is száz százalékban tisztázott - ezt már Kovács Lajos nyugalmazott ezredes nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak. A döglött ügyek osztályának egykori vezetője portálnak hangsúlyozta,  szerinte a Prisztás-ügyben hozott ítélet 90 százalékban igaz, ám, ha hihetünk Rohácnak, az elkövető személyében tévedhetett az igazságszolgáltatás, amelynek módja van arra, hogy korrigálja korábbi hibáit. A nyugalmazott ezredes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pontról pontra ellenőrizni kell a szlovák végrehajtóember állításait, hiszen nem mindegy, mennyire részletesen vallott, illetve mondott-e olyat, amit csak a gyilkos tudhat. Kovács inkább Portikot mentő, taktikai lépésnek gondolja a szlovák bérgyilkosnak azt az állítását, hogy az orosz-ukrán maffia rendelte meg a merényletet, hiszen a nyomozati anyagban több olyan bizonyíték is van, ami a Portik-féle megbízást igazolja. Kovács emlékeztetett: már az első, 1996-97-es nyomozás is Portik Tamás megbízói szerepét igazolta. A nyugalmazott ezredes azt is megemlítette, az ügy harmadrendű vádlottjának részben beismerő vallomása szerint sem az orosz-ukrán maffia, hanem Portik utasítására árulta el, hol és mikor fog találkozni Prisztással, akit a találkozón fejbe lőttek. Arról nem is beszélve, hogy az akkori alvilágban is nyílt titok volt, hogy Portik és Prisztás között feloldhatatlan konfliktus alakult ki – tette hozzá a volt főrendőr.

Több mint húsz éve végeztek Prisztással 

A budapesti éjszakai élet egyik legismertebb alakját, Prisztás József vállalkozót 1996. november elsején gyilkolták meg fényes nappal a III. kerületi Ladik utcában. A jogerős ítélet szerint a gyilkosság hátterében Portik Tamás állt. Prisztás József és az Energol-vezér ugyanis elszámolási vitába keveredett egymással, ezért Portik Tamás elhatározta, hogy megöleti a milliárdos üzletembert. A gyilkosságot a Fővárosi Ítélőtábla  ítélete szerint Portik testőre, H. István hajtotta végre. Az ítélet indoklása kitért rá, az áldozat és az egykori olajos is üzletelt az alvilág bankárának tartott Lakatos Andrással, becenevén Kisbandival, akinek Portik Tamás 80 millió, Prisztás József mintegy 100 millió forintot adott kölcsön. Ennek fedezetéül Kisbandi mindkettőjüknek ugyanazokat a nagy értékű, XII. kerületi ingatlanokat ígérte biztosítékként. Portik és Prisztás igényt tartottak a több mint 300 millió forint értékű ingatlanokra, ezért találkozót beszéltek meg a Művészinas Étteremben, de nem tudtak megegyezni. Portik ezután döntötte el, hogy végez Prisztással, ezért parancsba adta testőrének, H. Istvánnak, hogy „nyírja ki Prisztás Józsefet”. Az üzletembert néhány nappal a találkozó után az óbudai Ladik utcába csalták, ahol 1996. november 1-jén H. egy kerékpárról leadott célzott lövéssel fejbe lőtte Prisztást, aki a helyszínen életét vesztette. Ugyan a rendőrök már 1997-ben képben voltak, ott álltak a megoldás kapujában, „valami miatt” mégsem tudták megoldani a gyilkosságot. Mindezekért Portikot és H. Istvánt is 15 évre ítélte jogerősen a táblabíróság.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ