Cropped landscape
Gazdaság
Hornung Ágnes: Minden szektor stabilan teljesít
2018-08-1520:34
A gazdaság teljes éves növekedése még az aktuális negyedévinél alacsonyabb ütemű fejlődéssel is tartható lesz az előzetes felmérések szerint. Az optimizmusra elsősorban az ad okot, hogy a bérnövekedés magasabb, mint a fogyasztásbővülés. Annak ellenére, hogy a gazdaság minden területen jól működik, a húzóágazatok – a szolgáltatások, a fogyasztás és az építőipar – kiemelkedően teljesít. A sikerekhez hozzájárult, hogy például a társasági adó mértéke csökkent - erről beszélt Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.
Hornung Ágnes szerint mind az állam, mind az elemzők várakozásait felülmúlták az első, illetve a második negyedéves gazdasági adatok. A tavaly év elején bevezetett hatéves bér- és adómegállapodás adta a fogyasztás és a szolgáltatások eredményeinek alapját.

A pénzügyekért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy a gazdasági válságot követő években mindenki várakozó álláspontot vett fel, azonban egyre inkább érzékelhető, hogy a fogyasztási kedv élénkülni kezdett.
Az államtitkár Velkovics Vilmos kérdésére elmondta, hogy míg más országok fejlődése külső források felhasználásának köszönhető, azonban a magyar gazdaság teljesítményének 4,6 százalékos bővülése belső forrásokból táplálkozik.

Hornung Ágnes a gazdaság erősödése kapcsán a beruházások bővüléséről is beszélt, hiszen Magyarország egyre inkább preferált a külföldi beruházók körében. A későbbi években nagy valószínűséggel ez további pozitív hatást gyakorol majd a GDP-re.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ