Cropped landscape
Gazdaság
Elegendő a Duna vize az atomerőmű hűtéséhez
2018-08-1512:23
A paksi atomerőmű 3. blokkját kedden 12.51 perckor leállították egy szivattyú meghibásodása miatt – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A szakemberek a hiba javításán dolgoznak, várhatóan a jövő hét második felében működik majd újra névleges teljesítményen (teljes kapacitáson) a reaktor. Az eseménynek a nukleáris biztonságra és a másik három, működő blokkra nincs hatása.
Ahogyan a Duna alacsony vízállásának sem, hiszen továbbra is van elegendő hűtővíz a létesítmény számára az atomerőmű kommunikációs igazgatója elmondása szerint. Kovács Antal a távirati irodán keresztül jelezte, hogy a folyam az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén is percenként 800 köbméter feletti hozamú. Ez pedig bőven kielégíti az erőmű jelenlegi, valamint a tervezett 5. és 6. blokkjainak hűtővízigényét. A négy blokk hűtésére percenként 100 köbméter vízre van szükség. 
Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, a kommunikációs igazgató szerint nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerülhet.
Kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 8,538 méter volt a Duna vízállása az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján közzétett adat szerint. Kovács Antal elmondta: alacsony vízálláskor az atomerőműben egy három fokozatból álló intézkedési tervet hajtanak végre. Jelenleg az első fokozatnál tartanak, amely szerint gyakrabban ellenőrzik a szakemberek a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából.
 
A második fokozatban, amely 8,45 méteres szintnél lép életbe, állandó figyelemmel kísérik a hidegvízbeömlő csatornát. A Duna felső szakaszán várható esőzések miatt azonban a következő fokozatra nem lesz szükség Kovács Antal szerint, aki kitért a folyam hőmérsékletére is. A Dunát az atomerőmű szakemberei 25 Celsius-fok felett folyamatosan figyelik, jelenleg 25 és 26 fok közötti értékeket mérnek.
 
Az elmúlt időszak meleg nappalai nem okoztak problémát azon túl, hogy a hőkörfolyamat hatásfoka romlott, emiatt az atomerőmű teljesítménye fokonként néhány tíz megawattal csökkent – idézte fel a társaság korábbi közlését Kovács Antal.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ