Cropped landscape
Gazdaság
Reformra szorul az európai légi irányítás
2018-08-1207:09
Csaknem tíz százalékkal nőtt a HungaroControl (HC) által kezelt légi forgalom hazánk teljes légterében júliusban az előző év azonos időszakához képest. Közlésük szerint a múlt hónap csúcsot hozott: a magyar légtérben közlekedő járművek száma meghaladta a 110 ezret, ezen belül a hazánk légterén átrepülő járművek száma első ízben került 90 ezer fölé.
A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer légi járművet, a legfrissebb előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2018 őszén minden hónapban két számjegyű növekedés várható a budapesti repülőtér érkező- és indulóforgalmában.

A HC szerint az emelkedő forgalom komoly aggályokat is felvet. Az európai légiforgalmi adatok immár évek óta erősen meghaladják a hivatalos forgalmi előrejelzéseket, amelyek alapján a légiforgalmi irányítótársaságok kapacitásaikat tervezik. A pontatlan előrejelzések miatt rendkívül nehéz a szakemberek számát a megnövekedett forgalomhoz igazítani, hiszen egy légiforgalmi irányító kiképzése és szakszolgálati engedélyeinek megszerzése hosszú évekbe telik.

A nemzetközi forgalom alulbecslése elkerülhetetlenül kapacitáshiányhoz vezet. Mindez óriási többletterhet ró a légi navigációs társaságokra. A HC közlése szerint a fentiek tükrében az európai légiforgalmi irányítás megérett a reformra.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ