Cropped landscape
Gazdaság
Feldman Zsolt: Külföldön is van kereslet a magyar bor iránt
2018-08-0920:25
Az extrém hőhullám hatására idén több helyen, hetekkel az átlagos betakarítási idő előtt elkezdődött a szüret. Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kifejtette, hogy hagyományosan a borpiaci év augusztus 1-jén kezdődik, ehhez képest idén már július 23-án, a Csabagyöngyével megkezdődött a Balatonnál a szüret.
Feldman Zsolt kiemelte, egészen őszig még nagyon sok szőlőt találnak kint a tőkéken egészen őszig. A termést még befolyásolni fogja, hogy mekkora hőség lesz, és mennyi eső esik ősszel.
Hozzátette: ha most megnézzük a szőlők állapotát, a termés minőségét és mennyiségét, akkor egy jó évjáratnak nézünk elébe 2018-ban.
Az államtitkár Velkovics Vilmos kérdésére, miszerint egyenletesen jó lesz-e a termés az ország szőlőterületein elmondta: ha jó az idő és a peronoszpóra sem teszi tönkre a szőlőt, akkor a borász szaktudásán múlik, hogy ki tudja-e hozni a szőlőből azt, amit ki lehet.

Feldman Zsolt elmondta: számunkra az a fontos, hogy árak szempontjából hogyan fog alakulni a mostani szüret. Állítása szerint a nagy aszály, ami Európában van, kihatással lesz a nagy bortermelő országokra is.
Tavaly rettentő nagy károk keletkeztek, hatalmas terméskiesés volt a nagy bortermelő országokban, ami felhúzta a bor árát, és azt is látjuk, hogy van kereslet a magyar bor iránt. Északról csehek, szlovákok vagy illatos fajták esetében olaszok jönnek a magyar borért
- fogalmazott.
Hozzátette: azt látjuk, hogy az az árporgnózis, amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa tett, sokkal inkább közelíti a valóságot, mint amit a felvásárlók suttognak. 
Az európai kereslet és az európai aszály magasabb felvásárlási árat valószínűsít, és tesz indokolttá itthon is.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ