Életmód
Nagyobb a szívinfarktusos nők túlélési esélye, ha női sürgősségi orvoshoz kerülnek
2018-08-0717:55
A szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő - derül ki egy amerikai tanulmányból.
A kutatás több mint 500 ezer beteg adatain alapul, akiket szívinfarktussal (akut miokardiális infarktussal - AMI) vettek fel a kórházak sürgősségi osztályára Floridában 1991 és 2010 között. A Harvard Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint hatása van a kezelés sikerére annak, hogy a pácienst azonos vagy ellenkező nemű orvos kezeli. Pontosabban: ha orvosnők kezeltek női betegeket, "annak jelentős és pozitív hatása volt" a túlélésre.

A szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női páciensek körében 5,4 százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál - áll a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányban. Korábbi tanulmányok arra világítottak rá, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, mint a férfiak. Néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknél a tünetek mások lehetnek, mint a férfiaknál, vagy hajlamosabbak késleltetni a kezelést, sokkal inkább, mint a férfiak. A Harvard Egyetem tanulmánya új magyarázattal szolgál a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségekre. "A legtöbb orvos férfi, a férfi orvosoknak pedig úgy tűnik, gondot okozhat a női betegek kezelése" a jelentés szerint.

A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a női betegei. Ugyanakkor ez a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú nőnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálos esetek számának csökkenése "a korábbi női betegek számlájára következik be" - áll a tanulmányban. Mivel az orvosok többsége férfi, nem lehetséges a női páciensekhez minden esetben női orvos társítása. A megoldás egyszerű a kutatók szerint: több női orvosra van szükség a sürgősségi osztályokon. "Tekintve a férfi orvosok munkahelyi tanulásának költségét, hatékonyabb lehet a női orvosok jelenlétének növelése" - olvasható a tanulmányban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ