Cropped landscape
Gazdaság
Újabb tízmilliárdok a feketézőktől
2018-07-3106:51
Több százezer vállalkozás sok millió számlájának adatait láthatja a NAV a holnaptól élesbe forduló online számlarendszerrel. A hatóság egy év alatt mindent egybevetve ötvenezermilliárd forintról kaphat információkat, az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken – nyilatkozta a Magyar Időknek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai Andrástól a lap megtudta: tízmilliárdokkal nőhet az állam bevétele az új rendszer révén, a summát azok fizethetik be, akik eddig legalább részben kihúzták magukat az adófizetés alól. Ezzel újabb védelmet kapnak a tisztességes adózók, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma. A pluszpénz a későbbi adócsökkentések fedezete is lehet.
Holnap új korszak kezdődik a hazai adóügyekben – fogalmazott a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint augusztus elseje korszakhatárként is felfogható, ekkor jár le ugyanis az egy hónapos türelmi időszak, így már a maga teljességében működhet a magyar feketegazdaság elleni legújabb elektronikus rendszer, az online számlázás. 
 
Az új szabályok értelmében minden olyan számla adatait azonnal megkapja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyet számlázóprogrammal állított ki valamely hazai gazdasági szereplő, és a számla legalább százezer forintnyi áfáról szól. A számlatömbbe írt számlák adatait öt napon belül kell elektronikusan eljuttatni a NAV-hoz, félmillió feletti adó esetén ilyenkor egy nap áll az érintett rendelkezésére.

A rendszer július elsején indult, de a hivatal július 31-ig nem szab ki bírságot a mulasztás, késés miatt. Ennek azonban az a feltétele, hogy az érintett vállalkozás regisztrálja magát a rendszerben, a szóban forgó számlák adatait pedig a hónap végéig elküldje a hatóságnak. A miniszterhelyettestől a Magyar Idők megtudta: július 30-ig negyedmillióan regisztráltak, és már több mint öt és fél millió számla érkezett a rendszeren keresztül.

Az új rendszer kapcsán Tállai András először arról beszélt: a kormány célja, hogy ne az adók növekedésével érjen el bevételeket, hanem azzal, hogy az adókat mindenki befizeti. Ha ugyanis minden érintett lerója az előírt összeget, akkor csökkenő adóterhek mellett is nő a bevétel, ahogy az az utóbbi időben be is következett. A miniszterhelyettes szerint egyébként az új szisztéma két szempontból is mérföldkőnek számít. 
 
Az egyik, hogy ezzel a magyar adóigazgatás végérvényesen szakít az elavult megoldásokkal, az azokhoz kapcsolódó felfogással. – Az online számlázás az egyik legmodernebb adóügyi megoldás Európában, olyan módszer, amely a legtöbb helyen mintául szolgálhat ezután – fogalmazott Tállai. Másrészt új időszak kezdődhet a hazai gazdaságban, a közteherviselési visszaélések, különösen az áfacsalások lehetősége a minimálisra csökken. 
 
– Az évek óta működő online pénztárgépek rendszere érdemben mérsékelte a feketekereskedelmet, a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerrel, rövid nevén az ekáerrel pedig a szállítmányok útját lehet követni, így könnyebben leleplezhetők a nagyobb áfacsalások.

Ezeket egészíti ki most az online számlázás: a NAV azonnal látja majd az adatokat, így a kockázatok megfelelő elemzése után gyorsan ki lehet szűrni a gyanús megállapodásokat – magyarázta Tállai András. Akár arra is mód lesz, hogy a hivatal emberei már menet közben rajtaüthessenek a csalókon. 
 
A miniszterhelyettes néhány számmal érzékeltette az online számlázás rendszerének jelentőségét. Az adóhivatalhoz – a szisztéma keretei között – több százezer vállalkozástól érkeznek majd adatok, havonta akár több millió számla legfontosabb információihoz juthat hozzá a NAV. 
 
– Évente nagyjából ötvenezermilliárd forintnyi üzletről futhat be adat – mondta Tállai András, majd megjegyezte: az ismereteket megfelelő módszerekkel dolgozza fel a hatóság, kiszűrve a kétes szereplőket és a gyanús ügyleteket. 
 
– A pénztárgépek és az ekáer már eddig is több száz milliárd forint többletbevételt hozott az államkasszának, ezek a befizetések azoktól a gazdasági szereplőktől származtak, amelyek korábban legalább részben kihúzták magukat a közteherviselés alól, de ezt immár nem tehetik meg.

Azt reméljük, hogy az online számlázás bevezetésével tovább zsugorodik a hazai feketegazdaság, s így újabb, tíz-, akár százmilliárdokban mérhető pluszbevételek érkezhetnek az eddigi szürkezónában működőktől – mondta Tállai András.
Hozzátette: az utóbbi évek nagy adócsökkentéseit részben a feketegazdaság szűküléséből és a szabálykövetés elterjedéséből származó bevételekből fedezte a kormány. Az online számlázás sikere tehát a közterhek jövőbeli mérsékléséhez is hozzájárulhat.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ