Cropped landscape
Gazdaság
Nagy a szomorúság a liberális közgazdászoknál: szárnyal az amerikai gazdaság Trump alatt
2018-07-2911:08
Összeomlik a tőzsde, vége a dollárnak, tombolni fog a munkanélküliség - így hangzott a mantra "mértékadó" közgazdászoktól Trump megválasztása után. A gazdasági összeomlás elmaradt, ehelyett az USA gazdasága 2014 harmadik negyedéve óta a legnagyobb ütemben, 4,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben éves szinten. 
A kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett nem végleges adata szerint a június végével záródott három hónapban a gazdaság két fő hajtóereje az export és a lakossági fogyasztás bővülése volt. 

Ha a növekedés tartja ezt az ütemet, akkor az USA gazdasága gyorsabban fog megduplázódni, mint Obama vagy Bush elnökök alatt
 - kommentálta a hírt Donald Trump. Az amerikai elnök szerint gazdasági fordulatot hajtottak végre, és az egész világ irigyelhetei az USA gazdasági teljesítményét.
 
Pedig a kétkedők szerint erre esély sem volt. Az ijr.com lap közölt egy rövid összeállítást azokról a károgókról, akiknek korábbi véleménye szerint Trump gazdasági elképzelései a kudarcon kívül semmilyen más eredménnyel nem kecsegtetnek.

Természetesen ugyanezen közgazdasági körök most megpróbálják relativizálni a sikert. Nem tartható fenn hosszú távon, egyszeri, kiugró adatról van szó, Trumpnak ehhez semmi köze - szajkózzák.
 
A Figyelő szerint a magyarázkodásban nagy segítséget nyújtana a politikailag motiválható amerikai közgazdászoknak, ha pár panelt átemelnének hazai kollégáiktól, akik szerint a Fidesz gazdaságpolitikája nem old meg semmit. Aztán mégis csak úgy alakult, hogy dobogós helyen áll hazánk az EU-ban a GDP-növekedés tekintetében, évek óta nőnek a bérek, rekord alacsony a munkanélküliség.

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ