Cropped landscape
Krónika
Strasbourghoz fordul Marian Cozma édesapja
2018-07-2818:30
Négy évvel és öt hónappal a rá kiszabott büntetés lejárta előtt kiengedték a börtönből a Marian Cozma gyilkossága ügyében harmadrendű vádlottként elítélt Sztojka Ivánt. A volt veszprémi kézilabdás apját, Petre Cozmát végtelenül elkeserítette a hír, de nem akarja annyiban hagyni a dolgot: az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni.
A 26 éves Marian Cozmát 2009. február 8-án érte az életét kioltó késszúrás. Két évvel később életfogytig tartó fegyházra ítélték az ügy első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012-ben Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették. Utóbbiét a Kúria még ugyanabban az évben 13 évre súlyosbította.

A Magyar Idők felidézi, Sztojka Iván múlt hét csütörtökön kedvezménnyel, négy évvel a büntetése letelte előtt feltételesen szabadult a szombathelyi börtönből. Az indoklás szerint a férfi konfliktus- és agressziókezelési, kommunikációs, valamint életvezetési tréningeken vett részt, illetve támogató családi háttérrel rendelkezik, és nem volt probléma a magatartásával. A párfogói felügyelet alá helyezett férfi segédmunkásként dolgozhat majd egy cégnél. A gyilkosság elítéltjei közül idő előtt távozhatott a negyedrendű vádlott Pál Gábor is, így már csak két tettes – egyikük a sportolót a halálos szúrással kivégző Raffael Sándor – maradt rács mögött.

Amíg – a híradások szerint – Sztojka Iván új BMW-jében élvezheti a szabadságát, addig a Cozma család még egy forintot sem látott a bíróság által megítélt kártérítésből. 
Nem tudom, milyenek a törvények Magyarországon, milyen fontosságot tulajdonítanak a fiam gyilkosainak, de lehetséges, hogy megvásárolta a szabadságát; viszont engem és a családomat egy életre tönkretettek
– fogalmazott Petre Cozma a Prosport.ro-nak pénteken. Marian Cozma édesapja emlékeztetett, hogy amíg Sztojka Iván és családja ünnepelnek, addig ők soha többé nem láthatják már fiukat.
Döbbenet és igazságtalanság, ez a két szó, ami elsőre eszembe jutott, amikor megláttam, hogy kint van a fiam egyik támadója; amíg ő mulatozik, mi nyomorgunk: ők vígan élnek, én és a nejem pedig a létminimum környékén tengődünk, és az egészségünk is romokban hever
 – tette hozzá a lapnak, hangsúlyozva, hogy nem adják fel, és beadványt fognak eljuttatni az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ