Cropped landscape
Vélemény
Máté T. Gyula: Fegyőrék B-listáznák a kocsmákat
2018-07-2608:20
A Momentum Mozgalom, a belvárosi úrigyerekek pártja elképesztő csapást mért az Orbán-kormányra! Listát készítenek azokról a budapesti szórakozóhelyekről, melyeknek tulajdonosai szerintük a Fidesszel szimpatizálnak – ennek jegyében a Momentum onnan eltanácsolná a fiatalokat. A következő akciójuk még félelmetesebbnek ígérkezik: állítólag tucatnyi momentumos vállalta, hogy egy hónapig nem fürdik, ezzel is csökkentve az orbáni vízművek profitját.
„A Nemzeti Együttműködés Rendszerének leváltásához a pénztárcánkkal is nyomást kell gyakorolni” – jelentette be Berg Dániel, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja. A fiatalember volt már szónok CEU-tüntetéseken, tehát nyilván nagyon okos és civilizált, ráadásul szeret érdekes ötletekkel előállni.

A mostani: listázni fogják azokat a szórakozóhelyeket, amelyek „kormányközeli vállalkozók kezére kerültek”. Szerinte azon túl, hogy ezeknek a vendéglátóhelyeknek csökken a színvonaluk, a fiataloknak joguk van tudni, hogy „NER-lovagot” hizlalnak a nála hagyott pénzükkel. Tehát bojkottra fel! Létezik orbánista krimó és demokrata lebuj! Aki nem fasiszta, az utóbbit választja!

Azt már itt szeretném leszögezni, hogy szerény véleményem szerint ez az egész, úgy, ahogy van, ordenáré nagy ökörség. De mivel mégiscsak egy, a választásokon „valahogyan” három százalékra felfinanszírozott pártról van szó – szánjunk a dologra néhány percet. Ha másért nem, azért, mert ez a „rendszerváltó akció” tökéletesen modellezi az „ifjú demokraták” gondolkodásmódját.

Korosztályom szerencsére nem élte át, azonban még legalább tanulta, mit jelentett a múlt század egyes időszakaiban – rendszerfüggetlenül – az úgynevezett B-lista. Néha mázli idősebbnek lenni, lemaradtunk a Magyar Bálint-féle „oktatási reformról”…

Még véletlenül sem jutna eszembe történelmi párhuzamot vonni az említett korszakok és a Fekete-Győr András vezette akció között – csak éppen bizonyos szavakkal nem illene dobálózniuk annyit. Ez nem mellesleg vonatkozik a rasszista, fasiszta és antiszemita kifejezésekre is. Ezekkel ugyanis – Úrilányok és Úri fiúk – nem azokat bántjátok meg, akikre aggatjátok, hanem azok emlékét gyalázzátok, akiknek tényleg szembesülniük kellett ezzel a mocsokkal.

Na, de vissza ehhez a momentumos politikai homokozóhoz. Ha egy másodpercre komolyan venném az ötletüket, megkérdezném, hogy mégis, mitől lesz kormányközeli egy kocsma? A tulaj a Fideszre szavazott? A pultos lájkolt egy Orbán-posztot?

A momentumos Berg úr maga is belezavarodott a Hír TV-ben ebbe az ügybe, mert ugye a Dürer Kertnek helyet adó ingatlant megvette Garancsi István egyik cége. Az illető meg ugye jó barátja Orbánnak. Akkor bojkott? Hát nem, mert ugye az üzemeltető meg Berg úrék haverja – amúgy a gonosz Orbán-span nem akarja kivágni onnan, listát sem készít róla. Így hát a Dürer Kert jó, demokratikus szórakozóhely egyelőre…

Kicsit összezavarodtak ebben az egészben? Hát momentumosokról van szó, ilyenek a lelkeim, ilyen nekik a logikájuk.

Az értékrendjük meg? Bojkottálja a Momentum valamelyik multit, mert kizsigereli a melóst, plusz műszakra kényszeríti, naponta egyszer engedi ki vécére? Ugyan már, az kit érdekel?! Az olyan ósdi téma…

Kórház, iskola – hát azt reformálni, meg újítani kell, ilyenek, de mindegyik olyan macerás.

Tessék, itt a romkocsma! Vagy az „új-magyar” étterem, a bulinegyed. Ez a modern demokrata terepe. Itt otthon van. Itt a bázis. A szellemi teljesítmény. A „család”.

Itt, a belvárosban bojkottálni sem olyan macerás, minden sarkon egy krimó. Aztán, ha valahonnan kidobnak, mert „nem értékelik szocializációs problémáidat”, akkor a tulaj véresszájú fideszes.

A Momentumot máig ismeretlen forrású pénzekkel futtatták fel. Egyetlen sikeres akciójuk a nihilizmusról szólt, az Olimpiát fúrták meg.

Mára a Momentum Mozgalom eljutott a szó legszorosabb értelmében a kocsmai politizálásig.

És itt nem a kocsma a pejoratív kifejezés…

Máté T. Gyula
PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ