Cropped landscape
Belföld
EXKLUZÍV - Novák Katalin az ECHO TV-nek: Jövőre jöhetnek a kismama-szövetkezetek
2018-07-2517:24
Kismama-szövetkezetek alakulhatnak akár már jövő év elejétől. Ezzel is segítené a kormány a babával otthon lévőket visszalépni a munka világába. A tervek szerint a kismama-szövetkezetekbe férfiak is beléphetnek majd - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ECHO TV-nek, Tusnádfürdőn. A Napi aktuális című műsorunknak adott exkluzív interjúban Novák Katalin felidézte, az év elején elindult Köldökzsinór programot, amely a határon túli magyar gyermekek támogatását célozta meg.
Az idei évvel elindult a Köldökzsinór program – emlékeztetett rá Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a támogatás kapcsán kifejtette: a kormány általa szeretné anyagilag is támogatni a gyermeket vállaló külhoni magyarokat. 

Minden magyar gyermek után - szülessen bárhol is a világban - jár egy egyszeri anyasági támogatás, illetve a babakötvény, amelynek startösszegét majd az évenkénti kamattámogatást az állam biztosítja – részletezte az államtitkár. 

Az eddigi tapasztalatokról szólva Novák Katalin közölte: fél év alatt több mint ötezren éltek a lehetőséggel világszerte, a kérvények 80 százaléka a Kárpát-medencéből érkezett. Az államtitkár külön megjegyezte: mintegy 2500 erdélyi gyermek után igényelték a támogatást. 

Kismama-szövetkezetek alakulhatnak akár már jövő év elejétől. Ezzel is segítené a kormány a babával otthon lévőket visszalépni a munka világába. A tervek szerint a kismama-szövetkezetekbe férfiak is beléphetnek majd - közölte Novák Katalin. A kismama-szövetkezetek a gazdasági szervezetek a nyugdíjas- és diákszövetkezetek mintájára alakulhatnak meg - fejtette ki az államtitkár, aki azt is hozzátette: a speciális foglalkoztatási forma előnyeit kihasználva akár heti 1-1 napra, vagy többször fél napra is lehetne munkát vállalni. 
Novák Katalin jelezte: hamarosan megteremtik a kismama-szövetkezetek működéséhez a feltételeket. A szükséges adó- és egyéb jogszabályokat akár már ősszel megalkothatja a parlament. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy 2019-től szövetkezeti formában is tudnak dolgozni a kismamák. 

A teljes beszélgetés: 

Sorskérdés, hogy gyarapodó, fiatalodó nemzet legyen a magyar 

A magyarság első számú sorskérdése, hogy egy idősödő, fogyatkozó nemzetből, fiatalodó és gyarapodó nemzetté váljon - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ