Cover
Külföld
Dömötör Csaba: A migráció meghatározó témája lesz a 2019-es EP-választásnak
2018-07-2521:46
Egyelőre csak szavak szintjén változik a széljárás az európai migrációs politikában – mondta az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban kifejtette: bár a legutóbbi EU-csúcson sikerült megakadályozni a kötelező elosztási rendszer életbeléptetését, ez azonban nem garancia arra, hogy a folytatásban nem lesz hasonló próbálkozás. Hozzátette: az EU következő hét évre szóló költségvetési tervezete is sokkal többet irányoz elő migrációs célokra, mint a határvédelemre. Mindezt az uniós büdzsé zsugorodása mellett szeretnék megvalósítani. 
Dömötör Csaba felhívta a figyelmet, mennyi pénzt költenek a bevándorlási célországok. Példaként Németországot hozta, ahol egy bevándorló ellátása havonta átszámítva 770 ezer forintba, míg, ha kísérő nélküli kiskorúról van szó, akkor az előbbi összeg duplájába kerül a német államnak. Ez pedig még egy olyan erős gazdasággal rendelkező országot, mint Németország is megterhel – tette hozzá. 

Az államtitkár emlékeztett rá, milyen támadásokat kapott a magyar kormány évekkel ezelőtt, amiért a no-go zónák létezéséről beszélt. Pár évvel később Angela Merkel német kancellár is azt mondta, Németországban nem lehetnek no-go zónák. 

Szavak szintjén tehát már elismerik a magyar kormány migrációs álláspontjának igazságtartalmát, ugyanakkor az előterjesztések, az írásos tervek még nem túl pozitívak - fűzte hozzá. 
Ebből is látható, hogy ez a téma, a nemzeti identitás és a migrációs válság tartósan velünk marad. Nem egy egyszeri jelenségről van szó, mert a katonai konfliktusok, az afrikai népességrobbanás állandósítják a migrációs nyomást. Ez azt is jelenti, hogy ez a kérdéskör a 2019-es európai parlamenti választás meghatározó témája lesz
- húzta alá Dömötör Csaba. 

A teljes beszélgetés: 
Európa identitásválságáról beszélt Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az Európa jövőjéről szóló szerdai pódiumbeszélgetésen. A válságot - véleménye szerint - a migráció kérdése hozta a felszínre, és az súlyosbította, hogy a bevándorlásról nehéz értelmes párbeszédet folytatni a politikai korrektség elvárása miatt. Úgy vélte, hogy Európa identitásbeli elbizonytalanodását jelzi az is, hogy a kontinens a világon egyedüliként tárva nyitva hagyja kapuit a bevándorlók előtt. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ