Cover
Gazdaság
7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban
2018-07-2410:56
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit, az adat 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A július 3-án közölt első becslésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a forgalom 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben pedig a forgalom 9,7 százalékos bővülését jelezte a KSH, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma nem változott.
    
Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal nőtt.
    
A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes, 12 százalékkal a használtcikk, 8,2 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 7,3 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 6 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, valamint 5,1 százalékkal a textil-, ruházati és cipőüzletekben.
   
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést 
- közölte a KSH.
    
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,4 százalékkal nőttek.
    
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 955 milliárd forint volt májusban.
    
Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomásoknál realizálódott.
    
Január-májusban a forgalom 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ