Cropped landscape
Gazdaság
Jelentős pénzek jutnak a Balatonra
2018-07-2409:14
Turisztikai fejlesztésekre 26,7 milliárd forintot, vízminőség-védelemre 38,4 milliárdot, illetve közlekedés-korszerűsítésre 122,6 milliárdot, míg területfejlesztésre 29,7 milliárd forintot fordíthat a Balaton Fejlesztési Tanács siófoki munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a 2016 és 2020 közötti ciklusban- írja a Magyar Idők.
Soha nem látott mértékű fejlesztési támogatással számolhat a balatoni desztináció. A 2020-ig összesen 365,4 milliárd forintnyi állami hozzájárulás már most meghaladja az eredetileg előirányzott támogatási összeget, kiváltképp ha figyelembe vesszük a vonatkozó kormányhatározatban nem nevesített célokra elnyert projektekhez nyújtott központi segítséget is.

A helyi turizmus tárgyi feltételei­nek korszerűsítésére 17 milliárd forintot már felhasznált a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) siófoki munkaszervezete. A közbiztonság és a vízminőség javítására csaknem a teljes támogatás kifizetése megtörtént, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére pedig a 122,6 milliárd forintból már 98,9 milliárdot teljesítettek.
Területfejlesztésre – más források bevonásával – a 29,7 milliárd forint helyett 37,9 milliárd jutott el a pályázókhoz – sorolta a forrásfelhasználás részleteit a Magyar Idők kérdésére a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója. Fekete-Páris Judit emlékeztetett: a hazai fejlesztési forrásoknak csaknem négy százalékából részesül a Balaton desztináció mint kiemelt üdülőkörzet. Hatvanhét projekt már a megvalósulás stádiumában van, ezen kifizetések 70 százaléka a parti vagy a part közeli településeket érintette.

A gazdasági igazgató elmondta: a BFT siófoki munkaszervezete azt szeretné, ha a jövőben – a 2020–2027-es ciklusban – a fejlesztési források elosztásában nagyobb szerepet kapnának az üdülőkörzet gazdasági életének, benne a turisztikai cégek, szakmai szervezetek képviselői. – A térségi szinten történő döntések ugyanis a fejlesztési tervek jobb átláthatóságát, gyorsabb és hatékonyabb megvalósítását szolgálnák – érvelt Fekete-Páris Judit.

Mindeközben az üdülőrégió 129 állami tulajdonú ingatlanának ingyenes önkormányzati kezelésbe adását szorgalmazza a BFT. Molnár Gábor, a fejlesztési tanács munkaszervezetének ügyvezető igazgatója a Hírbalaton.hu-nak úgy fogalmazott: remélhető, hogy hamarosan megtörténnek a döntések a parlagon heverő, jobb sorsra érdemes ingatlanok helyi hasznosítására.

Ezek közé tartozik a szebb napokat látott, korábban kormányüdülőként szolgáló balatongyöröki Kastély Hotel is, amelyet – miután a második licitálásra sem sikerült túladnia rajta az Állami Számvevőszéknek – Györök önkormányzata szívesen hasznosítana 
– jelezte a Magyar Időknek Biró Róbert, a népszerű üdülőhely polgármestere.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ