Cropped landscape
Belföld
Köves Slomó: Történelmi volt Orbán Viktor izraeli útja
2018-07-2319:44
Fantasztikusnak és történelminek értékelte az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Köves Slomó, hogy nagy magyar delegáció látogatott a múlt héten Izraelbe. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint a zsidó államban örömmel fogadták Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar minisztereket. Az izraeli baloldali sajtó „természetesen fanyalgott”, de a jobboldali sajtó egyértelműen úgy jellemezte a magyar kormányfőt, hogy Izrael barátja, aki kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon és aki, mint szövetséges érkezik. Az egyházi elöljáró elmondta, paradigmaváltás zajlik a kontinensen az antiszemitizmust illetően, míg korábban a balliberálisok voltak az európai zsidó közösségek természetes szövetségesei, mára átvette ezt a szerepet a jobboldal. 
Köves Slomó szerint különösen nagy hangsúlyt adott Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatásának az, hogy a delegáció külön fordított időt arra, hogy a zsidó vallás – ezáltal pedig a vallási értékrend – melletti elkötelezettségüket kifejezzék. Példaként hozta fel, hogy a miniszterek jártak Izrael állam főrabbijánál, valamint azt is, hogy Orbán Viktor elment a jeruzsálemi Siratófalhoz. 
Ezeknek olyan szimbolikus üzenete és jelentősége van, amit értékelnek Izraelben és azt gondolom, hogy Magyarországon is kell, hogy legyen üzenete
– jelentette ki. 
 
A baloldali sajtó szerint Orbán Viktor a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnél „leckét kapott a holokauszt történelmi igazságáról”, amikor tüntetők állták el a magyar autókonvoj útját. Ezzel kapcsolatban Köves Slomó megjegyezte: itt 5-10 emberről volt szó, de a lényeg, hogy ezek a tüntetések nem Orbán Viktornak, hanem Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek szólnak, akit az izraeli baloldali sajtó megpróbál lejáratni, hasonlóan úgy, mint Magyarországon, ahol a baloldali pártok rendkívül gyengék és helyület átvette a baloldali sajtó. 
 
Arra a kérdésre, hogy az izraeli vallási vezetők miként látják az antiszemitizmus kérdését Európában, Köves Slomó kifejtette: 
az elmúlt évtizedekben paradigmaváltást történt, ugyanis amíg korábban az volt a konszenzus, hogy az európai zsidó közösségnek a természetes szövetségese a balliberális politikai oldal volt, addig mostanra azt látni, hogy az a XX. századi antiszemitizmus, aminek szimbóluma a fasizmus, a nácizmus, vagy a holokauszt, az nem jelentős.
A rabbi hozzátette: azt látni, hogy felerősödött egy baloldali antiszemitizmus, amely Európában az iszlám fundamentalista hátterű bevándorló közösségekből kapta a bázisát. 
 
A teljes beszélgetés
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ