Cropped landscape
Gazdaság
Támogatás a törlesztéshez
2018-07-1907:25
Idén minimum tízmilliárd forint áll rendelkezésre azon családok számára, ahol legalább három gyermek van, és jelzáloghitel-tartozással rendelkeznek. Számukra januártól a harmadik gyerektől gyermekenként egymillió forintos kedvezmény jár a hiteltörlesztéshez, eddig már 851 családot támogatott így az állam – tudta meg a Magyar Idők. A kormány ösztönzi az érintetteket, hogy minél előbb igényeljék a támogatást, ezzel ugyanis a havi törlesztőrészlet is csökkenthető.
Idén év elejétől él az az állami kedvezmény, amellyel a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzáloghitelek tartozását egymillió forinttal csökkenthetik azok a nagycsaládosok, ahol idén született vagy születik meg legalább a harmadik gyermek. A Magyar Idők kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságán elmondták: jú­nius 25-ig 1665-en igényelték ezt a kedvezményt, közülük 851-en már megkapták a támogatást.

Az év egészére a költségvetésben tízmilliárd forintot irányoztak elő erre a támogatási célra. Azonban a keret felülről nyitott, tehát ha a várakozásoknál több igénylés érkezik be, a minisztérium akkor is biztosítja a forrást a kifizetésekre átcsoportosítással. Érdemes tehát élni a tavaly bejelentett hitelelengedési lehetőséggel, amelyet minden olyan család, illetve pár igényelhet, amelynek már van legalább két gyermeke, a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermekeket is figyelembe véve.
 
Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell kérvényezni, az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak. A támogatási kérelmet a hitelező intézmények bírálják el. Amennyiben a kérelmet elfogadják, támogatási szerződést kötnek az igénylővel, majd a tartozásból jóváírják az egymillió forintot. A pénzintézet az összeget utólagos finanszírozással hívja le a kincstártól.

Feltétel, hogy az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint előírás a büntetlen előélet. Amennyiben a bank valamilyen okból elutasítja a kérelmet, az igénylők a kormányhivatal járási hivatalához fordulhatnak jogorvoslatért.
 
Az Emminél elmondták: a kedvezmény folyamatosan, az év hátralévő részé­ben és jövőre is igényelhető a járási hivataloknál. Egyúttal ösztönzik a jogosultakat, hogy minél előbb igényeljenek, lévén a teljes adósság mérséklésével a törlesztőrészlet összege is csökkenhet.
 
A keret azok számára különösen vonzó lehet, akik újonnan akarnak lakást venni, és ehhez az immár széles körben elérhető, rögzített kamatozású jelzáloghitelt vennék fel. Így lehetőségük van kiszámíthatóan tervezni akár évtizedes távlatban is a költségüket, amelynek összegét eleve csökkenteni tudják, amennyiben megfelelnek az állami támogatás feltételeinek.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ