Cropped landscape
Vélemény
Szőcs László: Stop, hülyeség!
2018-07-1911:33
Újabb pofon Európától, hazánk az EU szégyenpadján: az olvasó is bizonyára ismeri azokat az újságokat (ez nem az), amelyek a hattyú halálának nem túl eredeti koreográfiája után nyúlnak, mindahányszor Magyarországnak jogvitája támad Brüsszellel. Ismét ez lehet a helyzet: hírek szerint az Európai Bizottság ma kötelezettségszegési eljárást indíthat a Stop, Soros! törvénycsomag miatt.
Mármost a demokrácia és a jogállamiság velejárója, hogy viták kísérik. Ha vannak ilyenek, minden ország áll elébük. 2017 utolsó napján 1559 kötelezettségszegési eljárás volt folyamatban az uniós tagállamokkal szemben. Magyarország 48 „intővel” a példásabb nebulók közé tartozik, már ha valaki kedveli az ilyen gyermeteg, mert függőségi viszonyt sulykoló, de a magyar sajtótól sajnos nem idegen képeket.
 
Vigyázó szemünket Párizsra vessük! Hatalmas jogállam, a körme piszkáig nem érünk, nyilván. Nevezett hatalmas jogállamon Brüsszel 17-tel több jogsértést kér éppen számon, mint Magyarországon, ami önmagában sem szép dolog a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavát hirdető országtól.
 
Ám ennél is érdekesebb, hogy a hatalmas jogállam alkotmánytanácsa – legfőbb jogi fóruma – a minap fontos döntést hozott az illegális migrációról. Ebben alkotmányos jognak nevezte, hogy – a testvériség elve alapján – önkéntesek segítsék az országba már beérkezett illegális migránst, vagyis ételt, szállást adjanak neki.
 
A döntésnek ez a része nagy üdvrivalgást váltott ki a francia sajtóban, de az a fele már valahogy elsikkadt, hogy a hatalmas jogállamnak pedig jogában áll a mérleg másik serpenyőjébe „a közrend védelmének alkotmányos érdekét” helyeznie. Ennek megfelelően márpedig a migránsok „szabálytalan belépésének segítése” továbbra is szankcionálható.
 
Én kérek elnézést, de nem ugyanerről szól a Stop, Soros!? Miközben tele a sajtó azzal, hogy Magyarországon a „menekültek” segítőit akarják börtönbe zárni, a szöveg kifejezetten annak a „jóakaróit” bünteti, aki a magyar határra való megérkeztekor „NINCS faji, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, vallási, illetve politikai meggyőződése miatt üldözésnek kitéve”.
 
Két nappal a jogszabályváltozásnak a Magyar Közlönyben való közzététele utáni cikkében Vásárhelyi Mária (SZDSZ) ezt írta: „Egyszer még Magyarország is nagyon fogja szégyellni magát azért, ahogyan a kiszolgáltatott, önmagán (sic!; helyesen: önmagukon) segíteni nem tudó leggyengébbekkel és az oltalomra szorulókkal bánt.”
 
Ezzel a hülyeséggel szemben a józanul gondolkodók – köztük a 2016-os népszavazáson nemmel szavazó 3,36 millió fő – számára világos, hogy a 2015-ben tömegessé vált migráció új megközelítést követel. Egy csomag zsebkendőnél többet azért nem sírnék tele, amiért Ahmed H.-t, ezt a szegény üldözöttet nem segíthetik majd be Magyarországra.
 
Vásárhelyi Mária – és a teljes LMP-, DK- stb. hinterland – jót beszélgethetne (például, mert sajnos nem egyedi eset) annak a 11 halálos áldozatnak a családjával, akiket Anis Amri illegális migráns ölt meg a berlini karácsonyi vásáron. Maradi, nem euro­péer gondolkodásommal úgy vélem: őszintébb kimondani, kikből nem kérünk, mint olyan helyzetbe kerülni, amilyenbe most a német demokrácia manőverezte magát.
 
Bíróságuk kimondta: nem toloncolhatják haza Tunéziába Oszama bin Laden terroristakiképzést kapott testőrét, mert ott állítólag kínzás érheti. Ám egy nyári hajnalon, amikor még Soros György sem látta, suttyomban feltették a németek egy tuniszi gépre. – Politikailag fontos volt, hogy a kitoloncolása mielőbb megtörténjék – így egy illetékes. Kristálytiszta hang volt ez az európai jogállamok szélfútta vidékéről.

Szőcs László

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ