Cropped landscape
Gazdaság
2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot
2018-07-1814:33
Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.
Orbán Balázs azt mondta, a falvak fejlesztésének fő célja a jobb életminőség és a kiszámíthatóbb jövő. Megjegyezte, a lakosság több mint negyede falvakban él. Az alapkoncepciót széles társadalmi párbeszédet követően készítik majd el ez év végéig, és ennek megfelelően kezdik végrehajtani "a vidék legnagyobb fejlesztési programját".

Az államtitkár hangsúlyozta: azt akarják elérni, hogy nőjön a falvak népességmegtartó képessége, emelkedjen a falvakban a foglalkoztatás, javuljon a közlekedés, színvonalasabbá váljon az oktatás és az egészségügy, a kulturális és sportélet.

Jövőre elkészül Budapest és az agglomeráció tízéves fejlesztési terve is - közölte Orbán Balázs. Szavai szerint a fővárosnak két minősége van, amely két különböző célt jelöl ki: egyrészt a budapestiek élhető otthonává kell tenni, másrészt a nemzet méltó fővárosává. A fejlesztési terv kivitelezését 2020 és 2030 között végzik majd - ismertette az államtitkár.

Csökkent a munkanélküliség

Orbán Balázs úgy fogalmazott, hogy a 2019-es költségvetés a biztonságos növekedésé. Jövőre 4000 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg a költségvetés terhére, segítve a további gazdasági növekedést - jelezte. Azt mondta, hogy 2010 óta Magyarország visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, stabil pénzügyi helyzetét. Felelős gazdálkodást folytat, csökkenő pályára állította az államadósságot, a cél a tartós gazdasági növekedés - fűzte hozzá.

A munkanélküliség 12-ről 3,8 százalékra csökkent, rekordot dönt a foglalkoztatás, miközben a bérek "hosszú évek óta nem látott ütemben" nőnek - jelentette ki.
Felidézte, hogy 2016-tól kezdve mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolja az országot, sőt tavaly kettő továbblépett, és pozitívra javította az államadós-osztályzat kilátását.

Bővülnek a családtámogatások

Az államtitkár szerencsésnek nevezte, hogy a kormány 2018-hoz és 2017-hez hasonlóan 2019-ben is garantálja a "nullás költségvetést": a közszolgáltatásokat hitelfelvétel nélkül, a működési bevételekből finanszírozza. Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, amiket súlyosbíthat a migrációs krízis, a kabinet azonban azt akarja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében - hangoztatta Orbán Balázs. Ezt a célt szolgálja az adócsökkentés, valamint a családtámogatások bővítése is - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy 2015-höz képest 2019-ben a duplájára, havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Az intézkedés csaknem 350 ezer családot érint. Tovább nő az otthonteremtésre szánt összeg: jövőre az ideinél is 16 milliárddal több jut erre a célra. Közbiztonságra, a rendőrség működtetésére és fejlesztésére 350 milliárd forintot fordítanak, januártól pedig újabb 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók illetménye, ami a korábbiakkal együtt már 50 százalékos növekmény.

Tovább csökkenhet az államadósság

Az államtitkár közlése szerint a honvédségre 512 milliárd jut, 85 milliárddal több, mint az idén. Hosszú távon a kormány ambiciózus célja a védelmi kiadások megduplázása - emelte ki. A kabinet a nem várt kiadásokra is tartalékot képez. Jövőre 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az államadósság csökkentésével számolnak - hangsúlyozta Orbán Balázs.

Kérdésre az államtitkár azt mondta, hogy a kormánynak a magyarok biztonsága a legfontosabb, és a "Stop Soros" törvénycsomag kifejezetten szükséges az illegális bevándorlás megfékezéséhez.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ