Cover
Életmód
Új lelkiegészség-központ nyílik Budapesten
2018-07-1410:53
Az Egészséges Budapest program soron következő állomásaként új lelkiegészség-központ nyílik a XV. kerületben. A 428 millió forintos fejlesztés részeként pszichoterápiás részleg is nyílik, ahol szorongásos, illetve személyiségzavarokkal küzdő páciensek kezelése valósulhat meg.
Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest programnak (EBP) köszönhetően – jelentette be László Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

A lelkiegészség-központ létrehozását az motiválta, hogy a nyolcvanezres lakosságú kerületből kilencezren érintettek pszichiátriai, illetve pszichológiai megbetegedésekben, ami a legmagasabb arány a főváros kerületei közül – mondta el László Tamás. – A fejlesztést összesen 428 millió forintból valósítják meg, ebből 10 százalékot finanszíroz az önkormányzat, 385 millió forintot pedig az állam az EBP keretében – tájékoztatott a választókerületi elnök.

László Tamás elmondta, a Fidesz–KDNP elképzelései alapján a XV. kerületben jelentős egészségügyi intézményegyüttes jön létre, amelyből többek között már megvalósult a mentőállomás fejlesztése 175 millió forintból, illetve egy új épületet emeltek 500 millió forintból, amelyben háziorvosi ellátás, tüdőgyógyászat és fizikoterápia kapott helyet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón felidézte, 2010 óta elsősorban a vidéki egészségügyi ellátást fejlesztették: összesen 77 kórház és 54 rendelőintézet újult meg, valamint 23 új rendelőintézet jött létre. 
 
Ezért döntött úgy a kormány, hogy a budapesti és Pest megyei intézményekben 700 milliárd forintos fejlesztést indít el mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásban. A 2025-ig tartó Egészséges Budapest program részeként három centrumkórház – az észak-pesti, dél-pesti és dél-budai – jön létre, és további 25 kórházat, valamint 19 szakrendelőt újítanak meg. 
 
Az államtitkár emlékeztetett, tavaly közel hárommilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Szent Imre Kórházban, valamint 2,5 milliárd forintot kapott az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet. 
 
Orvosi műszerek és informatikai eszközök beszerzésére eddig több mint 20 milliárd forintot biztosított a kormány, idén pedig a Honvédkórház 3,2 milliárd forintot, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 1,5 milliárd forintot, a Péterfy Sándor utcai kórház, a Korányi Pulmonológiai Intézet, illetve a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje több mint egymilliárd forintot kapott.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ