Cropped landscape
Gazdaság
Benkő Tibor: Jövőre 150 milliárdból fejlesztik a hadsereget
2018-07-1407:57
A magyar emberek biztonságának szavatolása érdekében és a NATO-nak vállalt kötelezettségünknek megfelelően folyamatosan bővül a Honvédelmi Minisztérium költségvetése, jövőre 150 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre. Augusztusban hazatér az oroszországi nagyjavításról a honvédség nyolc darab Mi–24-es harci helikoptere, további gépek felújításáról még tárgyal a tárca. Az új Airbus könnyű helikopterek és további modern eszközök beszerzéséhez plusz állami források is rendelkezésre állnak.
A jövő évi költségvetés fő nyertese a honvédelmi tárca, ugyanis az ideinél majdnem 86 milliárd forinttal több jut erre a területre – mondta a honvédelmi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy az elfogadás előtt álló költségvetési javaslatban szereplő többletforrásnak köszönhetően 2019-ben már 150 milliárd forintot tudnak fejlesztésre fordítani, így folytatódhatnak a beszerzések is, például a tervezettnél előbb tudnak majd helikoptereket vásárolni.

A költségvetésben biztosított az illetményfejlesztés következő, 5 százalékos üteme is, valamint arra is lehetőséget ad, hogy bővítsék az ösztöndíjrendszert, amelyet egyfelől hátrányos helyzetű fiatalok, másfelől olyan, a felsőoktatásban tanulók részére alakítottak ki – például mérnökök, orvosok vagy informatikusok –, akik a diploma megszerzése után belépnek a honvédség kötelékébe – ismertette a miniszter.

Hozzátette, hogy a költségvetésnek és a kiszámítható életpályamodellnek köszönhetően mind az aktív, mind a tartalékos katonák létszámát bővíteni tudják. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a költségvetési forrásokból olyan képességeket kell teremteni, amelyek szavatolják Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Benkő Tibor a mostani brüsszeli NATO-csúcsról is szólt. A miniszter személyes tapasztalatai szerint egyre több nemzet ismeri fel, hogy a biztonság elsődleges kérdés, megteremtésének egyik eleme pedig a megfelelő költségvetés biztosítása. Emlékeztetett: a 2014-es walesi NATO-csúcson kitűzött cél szerint a tagállamoknak 2024-ig el kellene jutniuk oda, hogy a GDP-jük legalább 2 százalékát katonai kiadásokra fordítják. – Magyarország ehhez konkrét programmal rendelkezik, a NATO rendkívül pozitívan fogadta a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program tervét, és külön köszönetét fejezte ki azon országoknak, amelyek időben cselekedtek a migrációs nyomás megfékezése érdekében – fűzte hozzá.

Az Oroszországban nagyjavításon lévő nyolc darab Mi–24-es harci helikoptert augusztusban szállítják Magyarországra, összeszerelésüket és berepülésüket követően ősztől használatba veszi őket a honvédség – mondta el Benkő Tibor a Magyar Idők kérdésére. A miniszter hozzátette: a szerződésben biztosított további négy Mi–24-es nagyjavításáról jelenleg tárgyalnak, mivel ha az ezeket váltó helikopterek beszerzése felgyorsul, akkor meggondolandó, hogy a felújításukra érdemes-e költeni.

Mivel most nem folytattunk tárgyalást új harci helikopterre, korai lenne igent vagy nemet mondani – jegyezte meg. Hozzátette: arra törekszenek, hogy mire a felújított gépek üzemideje lejár, addigra bevethető, alkalmazható gépek lépjenek a helyükre. Ezzel kapcsolatban korábban elhangzott, hogy a 21 milliárd forintért felújított harci helikopterek üzemidejét 2024-ig tolják ki.

A most mintegy 100 milliárd forintért megrendelt húsz darab Airbus H145M könnyű helikopter kapcsán a tárcavezető elmondta: az új forgószárnyasokra szánt forrás több évre lebontva a HM éves költségvetéséből és állami pluszforrásból származik. – Mivel most volt egy nagyszerű lehetőség, piaci kínálat, a kormány kiegészítette a tárca költségvetését. Ilyen tavaly és idén is volt, és a kormányhatározat szerint a jövőben is lesz – tette hozzá Benkő Tibor.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ