Cover
Gazdaság
Aszódi Attila: Paks II.-nek kedvez az Európai Bíróság döntése
2018-07-1321:20
Paks II, Aszódi Attila, Nagy-Britannia
Magyarországnak kedvez az Európai Bíróság csütörtöki határozata, melyben zöld utat adott az Egyesült Királyság atomerőmű projektjének. A brit kerestet megtámadó osztrákok, most Paks II. miatt is kerestet nyújtottak be az Európai Bíróságon. A témában Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége. 
Döntött az uniós bíróság: elutasította Ausztria keresetét, amelyet azért nyújtott be, hogy az Egyesült Királyság ne építhessen új atomerőművet a tengerparti Somersetben. 
Az Európai Unió Bíróságának határozata rendkívül nagy jelentőséggel bír Magyarországra nézve - mondta Aszódi Attila a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Kifejtette: Paks II. ugyanazzal az állami támogatási modellel épülne, mint amilyet az Egyesült Királyság nyújthat a Hinkley Point C atomerőmű megépüléséhez. Az Európai Bizottság vizsgálata is megállapította, hogy megengedhető az állami támogatás Paks II. esetében és jóváhagyta a projektet. 

Ausztria azonban megtámadta a magyar projektet az Európai Bíróságon. 

Aszódi közölte: Paks II. egy hasonló folyamaton fog keresztül menni, amelynek a végén most Nagy-Britannia javára döntöttek. 
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ