Cover
Életmód
A fahéjolaj segíthet a fertőzések leküzdésében
2018-07-1313:27
A jelenlegi kezeléseknek egyre ellenállóbb fertőzésekkel szemben egy ausztrál kutató szerint a fahéjolaj nyújthat megoldást.
Sanjida Halim Topa, a Swinburne-i Műszaki Egyetem tudósa felfedezte, hogy a fahéjaldehid, a fahéjolaj egy fontos komponense, amely az illóolaj egyedi illatát adja, meggátolja a biofilm - mikroorganizmusok egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből álló hártya - képződését, amely makacs fertőzéseket okoz és a leghatékonyabb antibiotikumoknak is ellenáll. 
A mikrobiológus szerint nagy szükség van az antibiotikumok alternatívájának kifejlesztésére, hogy kezelni lehessen a szuperbaktériumok okozta krónikus fertőzéseket.
"Mikor a baktériumok biofilmet képeznek, az hajlamosabb kiépíteni az antibiotikum-rezisztenciát, tehát nem az a cél, hogy megöljük a baktériumot, mert az csak még agresszívebbé teszi, hanem hogy megzavarjuk" - magyarázta Topa. "Amikor a gyerekek játék közben nagy felfordulást csinálnak, nem azt kérjük tőlük, hogy ne játsszanak, hanem elmondjuk neki, hogy mik a szabályok, és ezzel befolyásoljuk a viselkedésüket. Valami ilyesmit csinálunk a fahéjolajjal is" - fűzte hozzá a tudós. Bár a fahéjaldehidet nem használja széles körben a gyógyszeripar, Topa szerint sokféle bőrfertőzéshez nagyon széles körben lehetne alkalmazni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ