Cover
Gazdaság
Európai Bizottság: Az idén és jövőre erős marad a gazdasági növekedés
2018-07-1211:24
A gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben várhatóan erős marad az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt, a mutatók ebben az évben 2,1 százalékkal, jövőre 2 százalékkal javulnak - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.
A jelentés bemutatásakor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, hogy öt egymást követő negyedévi erőteljes növekedés után azonban 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, és az EU-ban és az euróövezetben egyaránt várhatóan 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz a tavasszal előre jelzettnél.

Az idei év második felében a növekedés dinamikája várhatóan némileg erősödni fog, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

Hangsúlyozta, hogy a növekedés globálisan továbbra is stabil, de mértéke országonként és régiónként egyre különbözőbb.
Mint elmondta, az olajárak tavasz óta történt emelkedése következtében az infláció a jelenlegi előrejelzések alapján idén átlagosan 1,9 százalékos lesz az EU-ban és 1,7 százalék az euróövezetben. Ez mindkét területen 0,2 százalékpontos emelkedést jelent tavasz óta. A 2019-re vonatkozó előrejelzés az euróövezet esetében 0,1 százalékponttal, 1,7 százalékra emelkedett, de változatlanul 1,8 százalék maradt az EU esetében.

Kiemelte: noha a közelmúltbeli erős gazdasági teljesítmény ellenállónak bizonyult, az előrejelzés jelentős lefelé mutató kockázatoktól függ, amelyek tavasz óta növekedtek. Hozzátette ugyanakkor, az előrejelzés nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával. Ha mégis növekednek a feszültségek, az negatívan befolyásolná a kereskedelmet és a beruházásokat, és minden érintett országban csökkentené a jólétet. Az egyéb kockázatok közé tartozik az esetleges pénzügyi piaci volatilitás, amely többek között geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódik - közölte az uniós biztos.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ