Cropped landscape
Belföld
Handó Tünde: Semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget
2018-07-1120:58
A bírósági reform óta folyamatosan csökken az ügyhátralékok száma, és a bírók leterheltsége – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában. A közigazgatási bíróságok létrehozásával kapcsolatban az OBH elnöke leszögezte: semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget. 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) feladata, minél hatékonyabbá tenni az ítélkezést, vagyis, hogy időszerű és megalapozott legyen – nyilatkozta Handó Tünde. Az OBH elnöke hozzátette, évről évre csökken az ügyhátralék, több ügyet fejeznek be, mint amennyi érkezik. Ennek köszönhetően a bírók is hatékonyabban tudnak koncentrálni az aktuális ügyekre. Hatalmas eredménynek nevezte, hogy 2011-hez képest 2017-re csaknem a felére csökkent a büntetőügyek száma a fővárosban. Hozzátette, időben is óriási lépést tettek, ugyanis 2010-hez képest 2017-re 44 százalékra csökkent a két éven túli ügyek száma. 
Nincs már miért Strasbourgba menni
– jegyezte meg. 

Handó Tünde jelezte, az Európai Bizottság idén is közzétette az uniós tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét vizsgáló igazságügyi eredménytábláját, melyen a magyar igazságszolgáltatás Európa élvonalában van. A rangsor is bizonyítja, semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget Magyarországon. 
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ