Cover
Belföld
Banai Péter Benő: A cafetéria kerete nem változott
2018-07-1122:06
A jövő évi költségvetést semlegesen érinti a forint árfolyamának alakulása, a kabinet jelentős tartalékokat képzett a büdzsében - mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában. A politikus leszögezte: egy esetleges 3 százalékos infláció esetén is 3,5 százalék feletti gazdasági növekedéssel tervez a kormány, amely lehetővé teszi a kitűzött célok megvalósítását.
A politikus arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat négy százalékot meghaladó gazdasági bővüléssel számol. A kormány szerint a jövőben a foglalkoztatottak száma tovább bővül, eközben pedig bruttó béremelkedés valósulhat meg. Ezek lesznek azok a főbb jellemzők, amelyek meghatározzák a jövő évi büdzsét.

Az államtitkár szerint a gazdasági bővülésnek és az alacsony hiánynak köszönhetően az államadósság GDP-arányosan három százalékponttal csökkenhet.

Az új költségvetés az egyes állampolgárok szintjén is érzékelhető lesz, hiszen az általános béremelkedés mellett a közszolgáltatások biztosítására is nagyobb keret áll majd rendelkezésre, amelynek fontos hozadéka lesz a közbiztonság javulása is. 
Banai Péter Benő azt is elmondta, hogy a családok szintén jól járnak, a kétgyermekes családok adókedvezményében ugyanis bővülés várható. Amennyiben a növekedési prognózisok megvalósulnak, úgy kedvező folyamatok várhatnak a lakosságra - tette hozzá. 

A politikus a sajtóban folyamatosan megjelenő hírekre is reagált, amelyek a kormány által tervezett megszorításokra vonatkoznak. Ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a keretek nem szűkülnek, csupán a cafetéria keretén belül választható kedvezményes adózási formák a SZÉP-kártyára szűkülnek le. A SZÉP-kártya efféle erősítésével azonban a hazai szolgáltatások és a turizmus fejlődése folytatódhat.

A teljes adás:
ECHO TV – A Nemzet hangja – Napi Aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ