Cover
Belföld
Fazekas Géza: Nagyobb védelmet kapnak a sértettek
2018-07-0920:07
Az új büntetőeljárási törvény kifejezetten a sértett, az áldozatok mellett áll – mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Hozzátette, a védelmük számos részletben megjelenik. Továbbá beszélt a titkos információgyűjtés használatáról valamint arról is, milyen fázisokra oszlik fel ezentúl a nyomozás. 
Az egyik legtöbbet hangoztatott kritika az új büntetőeljárási törvénnyel szemben, hogy ezentúl korlátlanul lehallgathat bárkit a hatóság a nyomozás során. A törvényalkotó ezzel szemben azt mondja a leplezett eszközök használata eddig is megengedett volt. 
 
Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza úgy fogalmazott: 

A korábban titkos információgyűjtésnek nevezett eszköztár eddig is létezett csak nem a büntetőeljárási törvény keretein belül. Az is probléma volt a korábbi szabályozásban, hogy nem különült el kellően a bűnügyi és rendészeti célú titkos információgyűjtés - tette hozzá. 
Kiemelte: 
szó nincs arról, hogy bővült volna az eszköztár, csak most az új szabályok szerint rendezettebb és szélesebb garanciája rendszer van.
A szóvivő kitért arra is, hogy a nyomozás felderítésre és vizsgálatra oszlik a jövőben.

A kettő között a válaszvonalat a megalapozott gyanú közlése jelenti. Amíg a felderítés szakasza zajlik akkor az új szabály szerint a nyomozó hatóság teljes felelősséggel az ügy uraként jár el. Tehát, amíg nincs gyanúsított az ügyész csak törvényességi felügyeletet gyakorol - magyarázta. 
 
A fő célja az új büntetőeljárásnak az volt, hogy: felgyorsuljanak a perek és minél előbb legyenek ítéltek. Ennek egyik módja, a vádlott a bűnösség elismerése esetén valamiféle egyességre juthat az ügyészséggel.
 
Fazekas Géza ismertette ennek két fázisát: 
 
  • Ha valaki elismeri bűnösségét és a rendelkezésre álló adatok is erre utalnak, hogy ezt a cselekményt elkövette, akkor megállapodást köthet az ügyészséggel. Ezen megállapodás fejében úgymond enyhébb elbírálásban részesülhet. 
 
  • Van még egy lehetősége a terheltnek, a bíróságnak az úgynevezett előkészítő ülésén még nyilatkozhat úgy, hogy megfordítva addigi tagadását, mégis beismeri a bűncselekményt ebben az esetben enyhébb szankciók kiszabását indítványozzák. 
 
Hangsúlyozta: 
továbbra is bírói kontroll alatt zajlik a folyamat. 
Erősödnek a sértetti jogok, nagyobb hangsúlyt kap az áldozatvédelem

Az új büntetőeljárási törvény kifejezetten a sértett, az áldozatok mellett áll, ez rengeteg részletszabályban megjelenik - mondta Fazekas Géza. 
 
Példaként említette: eljárás indulhat a sértett lakhelyének közelében, hogy ne neki, hanem a terheltnek kelljen utaznia. Vagy a már említett megállapodás csak akkor jöhet létre, ha a terhelt megfizeti a sértett esetleges kárának költségeit.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ