Cropped landscape
Gazdaság
Jól haladnak a tárgyalások a sertéspestis miatt beszűkült exportpiacok újranyitásáról
2018-07-0506:37
afrikai sertéspestis, Hongkong, Új-Zéland, kanada, Nagy István, Európai Unió, export
Jól halad az afrikai sertéspestis miatt elveszített exportpiacok újranyitását célzó munka, a fertőzéssel érintett megyéken kívüli területekről Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru - írta a Magyar Idők csütörtökön az agrárminiszterre hivatkozva. 
Nagy István képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy az Agrárminisztérium eddig mintegy harminc, Európai Unión kívüli partnerországgal tárgyalt a kereskedelmi lehetőségekről, az elmúlt két hónapban összesen hat magas szintű, személyes egyeztetésre is sor került. Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru, emellett Macedónia is csak Heves megyére tartja fenn a tiltást, és Grúzia is megnyitotta határait a magyar termékek előtt. 
    
Az exportpiacok visszanyerése mellett a minisztérium elsődleges feladata az is, hogy a házi sertéseket megóvják a megbetegedéstől - jelezte a tárcavezető. Magyarországon eddig kizárólag elhullott vaddisznókban mutatták ki a fertőzést. 
    
A miniszter közölte azt is, hogy baj esetén a járványügyi előírásokat betartó termelők kártalanításra számíthatnak, az állam az elhullott, illetve leölt állatok és a megsemmisített eszközök értékének száz százalékát megtéríti. Hozzátette, hogy az Európai Uniótól is igényelhető támogatás a kártalanítási összeg 75 százalékára. A tárca továbbá vizsgálja a támogatási lehetőségeket az esetleges közvetett károk rendezésére is. Szükség szerint kérelmezni fogják az Európai Bizottságtól a rendkívüli piactámogatási intézkedés jóváhagyását - olvasható a Magyar Időkben. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ