Cover
Életmód
Virtuális valósággal az időskori elbutulás ellen
2018-07-0416:13
A VR-technológia nyújtotta "időutazás" segítségével próbálják visszahozni a demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő páciensek elveszett emlékeit egy egész országra kiterjedő vizsgálatban Nagy-Britanniában. A VR-rendszerek révén a demens betegek olyan kisfilmeket nézhetnek, amelyek visszarepítik őket a hajdanán népszerű tengerparti üdülőhelyekre, egy 1940-es évekbeli édességboltba vagy akár egy 1950-es évekbeli utcai összejövetelre, segítve, hogy a betegek felidézzék a régi gondolatokat, érzéseket és újra kapcsolatot találjanak a rokonaikkal és gondozóikkal.
"Ha az emberek többre emlékeznek a múltjukból, saját magukból, az jelentősen segíti mentális jólétüket" - mondta Arfa Rehman, a vizsgálatban használt szoftvert kifejlesztő Virtue cég társalapítója, hozzátéve, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálattöbb nagy-britanniai kórházban és gondozóotthonban kezdte tesztelni a visszaemlékezés terápia új módszerét. 

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral. Évente nagyjából tízmillió új esetet regisztrálnak. Nagy-Britanniában 850 ezer demens beteg él, a páciensek száma várhatóan 2025-re eléri az egymilliót. A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket. 

A kutatók szerint a reminiszcencia tréning fejleszti a kognitív funkciókat és csökkenti a depresszió tüneteit a demens pácienseknél. A terápia jóval hatékonyabban működik azoknál, akik idős otthonokban élnek. A múltat megidéző tárgyak megérintése, a képek látványa és a zenék meghallgatása mind beindítják az emlékeztet, amit a vizsgálat résztvevői nagyon élveznek. Rehman szerint a következő hat hónapban azt fogják vizsgálni, hogy milyen lehetséges előnyökkel járhat a VR-technológia rendszeresebb használata. 

Az oxfordi Marston Court gondozóintézet lakói - akiknek 70 százaléka demenciával, vagy súlyos memóriaproblémával küzd -, hónapok óta nézik a múltidéző kisfilmeket a VR-rendszereken keresztül. Diane Davidson, az otthon munkatársa szerint a VR-szemüvegek nyújtotta élmény nagyszerűsége abban rejlik, hogy használata közben nem tud elkalandozni a páciensek a figyelme. 

"A demens páciensek nagy része nem tud például hosszú ideig televíziót nézni, vagy olvasni. A szemüveg révén azonban, mivel minden ott történik a szemük előtt, nem zökkennek ki a pillanatból. Amikor az emberen rajta van a szemüveg, akkor a saját kicsi világában van" - magyarázta Davidson.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ