Cover
Tudomány
Svájci kutatók kipróbálják, hogyan érik a sajt zene hatására
2018-07-0420:15
Svájci kutatók és művészeti főiskolások kipróbálják, hogyan érik a sajt különböző zenei műfajok hangjainak hatására - jelentették be szerdán. Ementáli sajttömböket vesznek körül zenével, ezzel akarják befolyásolni az érésüket. A kísérletek ősszel kezdődnek Burgdorfban.
Egy-egy sajttömb más és más zenei hatás alatt érik majd, lesz, amelyik Mozart Varázsfuvoláját "hallgatja", más hiphopot, elektronikus zenét, lesz, amelyik Led Zeppelin-számokat. A Berni Művészeti Főiskola hallgatói és Beat Wampfler állatorvos és sajtkészítő dolgoznak együtt a kísérleten. Az utóbbi meggyőződése, hogy a zenének szerepe van az érlelésben. Az emberek is reagálnak a dallamokra, az istállóban álló tehenek is, ez közismert. 

Még a növények is: egyes hangok hatására elpusztulnak, másokat hallva fejlődésnek indulnak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Wampfler. "Miért lenne ez más a baktériumok esetében?" - érvelt az állatorvos. A sajtfélék íze köztudottan a baktériumok számlájára írható, mivel ezek bontják a zsírsavakat. Wampfler így feltételezi, hogy a zene mellett érő sajtok íze is más lesz, elképzelhető azonban az is, hogy az állaguk is megváltozik. A Muttenglück nevű félkemény sajt tömbjeit nyolc hónapon át fogják zene mellett érlelni. Lehetséges, hogy minden muzsika más hatást vált majd ki, a résztvevők sem tudják, milyet, ez majd a tavaszi kóstolónál derül ki. 

A berni főiskola a Zürichi Alkalmazott Tudományok Főiskolájával is kapcsolatban áll, az ottani kutatók segítségével talán tudományosan is alátámaszthatják a különbségeket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ