Cropped landscape
Gazdaság
Rétvári Bence: Kevesebbeket fenyeget a létbizonytalanság
2018-07-0306:54
Már az Európai Bizottság sem tudja elvitatni, hogy érezhető mértékben csökkent a mélyszegénység Magyarországon – mondta Rétvári Bence a Magyar Időknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzátette: a legfrissebb adatok azt támasztják alá, hogy az emberek élete kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá vált 2010 óta.
A parlamentben rendszeressé válik, hogy az ellenzéki képviselők a szegénység terjedésével példálóznak, hol­ott a KSH 2017. év végén kiadott és az Eurostat által validált adatai alapján hazánkban a mélyszegénységben élők aránya a 2012-es 4,9 százalékról 2017-re már 1,4 százalékra csökkent, vagyis 375 ezerrel kevesebb a mélyszegénységben élők száma. Ez az arány 0,5 százalékkal jobb, mint az uniós átlag, amely az utolsó mérések alapján 1,7 százalék volt, így ezek az adatok egyenesen Brüsszelből cáfolják az ellenzék állításait – mindezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta el a Magyar Időknek.
 
Ismertetése szerint az Eurostat mutatói a legnehezebb körülmények között élőket három területen vizsgálják. Az alacsony munkaintenzitású családok aránya, ahol a felnőttek tíz munkanapból legfeljebb kettőt dolgoznak, 2012 óta mintegy 9100 fővel csökkent.
 
A másik faktor a mélyszegénységben élőknél a súlyos anyagi nélkülözés, ami kilenc fennálló körülményből (pél­dául hiteltörlesztéssel kapcsolatos hátralék, évi egyhetes üdülés hiánya) négy meglétét jelenti, 2012-ben még a lakosság több mint 27 százalékát érintette; 2017-re viszont már csak a népesség 14,5 százalékát, azaz 1,3 millió emberrel kevesebbet veszélyeztet a súlyos anyagi nélkülözés.

Szintén jelentős csökkenés figyelhető meg az Eurostat harmadik mutatója esetében, amely a relatív jövedelmi szegénységet, a jóval a mediánjövedelem alatt keresőket vizsgálja – figyelmeztetett a politikus. Míg ez 2012-ben a lakosság 14,9 százalékát tette ki, a legfrissebb adatok szerint az arány 13,4 százalékra csökkent, azaz közel 200 ezerrel alacsonyabb a relatív jövedelmi szegénységben élők száma. Ezek esetében a javulás különösen a nagycsaládoknál figyelhető meg, amelyeknél mintegy százezerrel csökkent az érintett személyek száma.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ