Cover
Gazdaság
Rendkívüli gazdaságfehéredést vár a kormányzat
2018-07-0220:08
Július elsején hatályba lépett online számlázási rendszer. Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy értékelte, a program önmagában olyan gazdaságfehéredési hatást fog eredményezni, ami jelentősen meghaladja majd az elmúlt évek gazdaságfehérítő intézkedéseit, sőt ennek eredményeképpen az adóbürokrácia is nagymértékben csökken.

Július elsejétől elindult az online számlázás, azaz a belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó számlákról elektronikus úton adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlázó program automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, rögtön továbbítja a számlaadatokat a NAV-hoz. 
 
Tamásné Czinege Csilla közlése szerint a két korábbi, a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedés, vagyis az online pénztárgéprendszer, valamint az EKÁER két év alatt 400 milliárd forintot eredményezett. 

Jelentős gazdaságfehéredési hatás várható a számlák bekötésétől is
– közölte a helyettes államtitkár. 
 
Tamásné Czinege Csilla ismertetése szerint az a cél, hogy minden olyan számlaadat beérkezzen, ahol az áfatartalom – belföldi ügyeletek esetén, belföldi adóalanyok között – meghaladja a 100 ezer forintot. Hozzátette: nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség arra, ha valamely adóalany, üzlet, vállalkozás magánszemélynek értékesít, tehát csak az áfaalanyok közötti ügyletekre kell értelmezni az adatszolgálatást. Ez a kötelezettség az eva alanyokra is vonatkozik, nekik is teljesíteniük kell a kibocsájtott számlákról az adatszolgáltatást. 

Arra a felvetésre, hogy kit védenek az új szabályok a szakértő kiemelte: a jogkövetőket, azokat a vállalkozásokat, amelyen nem „ügyeskednek”, hanem rendben eleget tesznek a kötelezettségeiknek, azokkal szemben, akik jogtalanul próbálnak árelőnyhöz jutni. 

Csaknem 200 ezer vállalkozás csatlakozott már a július elsején beüzemelt online számlázási rendszerhez, az adatszolgáltatás pedig zökkenőmentesen működik.
 
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ