Cropped landscape
Belföld
Civil kör: Sargentini szakmailag alkalmatlan
2018-06-3017:12
Sargentini-jelentés, jogállamiság, vizsgálat, LIBE-bizottság, eljárás, hetes cikkely
Elvárható lenne, hogy az a személy, aki a jogállamiság meglétét vizsgálja, rendelkezzen legalább minimális jogi ismerettel. A LIBE-bizottság által felkért Judith Sargentini bár érettségi után történelmet tanult az Amszterdami Egyetemen, de diplomát nem szerzett. Ugyanakkor a holland zöldpárti politikus rajta van a Nyílt Társadalom Alapítványok lobbilistáján - hangzott el az ECHO TV Civil kör című műsorában. 
Ifj. Lomnici Zoltán utánanézett Judith Sargentini, a Magyarország jogállamiságáról szóló jelentés készítője iskolai végzettségének. A holland zöldpárti politikus egy évet sem járt az Amszterdami Egyetemre. Véleménye szerint ugyanakkor az elvárható attól, aki egy ilyen jelentést letesz az asztalra, hogy legalább minimális jogtudományi ismerettel rendelkezzen. 
Az alkotmányjogász hozzátette: az Európai Bizottság nem a legfelkészültebb politikust bízta meg a dokumentum elkészítésével, az viszont tény, hogy Judith Sargentini neve szerepel a Nyílt Társadalom Alapítványok lobbilistáján a LIBE-bizottság számos tagjával együtt. 
Lomnici véleménye szerint személyeskedni kell, mert Sargentini is személyeskedik Magyarországgal. Az alkotmányjogász hozzátette: a jelentéstevőnek és a jelentést megszavazóknak is mélyrehatóan meg kellene vizsgálni a teljesítményét Magyarországhoz hasonlóan. Csak míg az utóbbi demokratikus eljárásnak, addig az előbbi listázásnak számít - hívta fel a figyelmet a kettős mércére. 

Trombitás Kristóf blogger, a Mandiner munkatársa Sargentini kiválasztását a jelentés elkészítésére, már önmagában Magyarország arculcsapásának nevezte, miután a meleglobbi kiszolgálója évekkel ezelőtt diktátornak hívta Orbán Viktort. 
Angela Merkel helyzete kapcsán Ferencz Orsolya űrkutató, az ELTE tudományos főmunkatársa úgy fogalmazott: ha a német kancellár megbukik és politikailag káoszba süllyed Németország, az egész Európára kihatással lesz. Szerinte nincs megoldása a történetnek, Németország azért jutott ide, mert megtagadta mindazt a moralitást, amelyre Európa épült. 
A Civil körben téma volt még a kárpátaljai romatáborok elleni egyre szaporodó támadások.
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ