Cover
Tudomány
Több mint 500 elefántcsonttárggyal bővült a British Museum gyűjteménye
2018-06-2911:38
A londoni British Museum több mint 500 kínai eredetű elefántcsonttárgyat fogadott be gyűjteményébe adományként a néhai Sir Victor Sassoon híres kollekciójából - írta a theartnewspaper.com.
Az elefántcsontból faragott 556 alkotásra maga Sassoon tett szert 1915 és 1927 között. A brit állampolgárságú iraki zsidó üzletember, aki Olaszországban született, de élete nagy részét Indiában és Kínában töltötte, 1961-ben halt meg a Bahama-szigeteken. 
Az i. e. 2. évezred és a korai 20. század közötti időszakból való kínai faragványok között a buddhizmus és a taoizmus alakjainak szobrai, valamint egyebek között ecsettartók és művészien kidolgozott, kis méretű asztali paravánok sorakoznak.
A tárgyak egy része a British Museum nemrég felújított Hotung galériájában kapott helyett, a többi alkotást előzetes időpont-egyeztetéssel lehet megnézni. Az 1950-es évek elején Sassoon felajánlotta gyűjteményét az intézménynek, amely azonban nem élt a lehetőséggel részben amiatt, mert az üzletember azt akarta, hogy egy egész bemutatótermet szenteljenek az alkotásoknak. A Sir Victor Sassoon Chinese Ivories Trust mostani felajánlása egybeesik az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szigorú, új szabályozás bevezetésével Nagy-Britanniában. 

A jelenleg még a brit parlament előtt lévő törvényjavaslat mentességet biztosítana a múzeumok számára, lehetővé téve, hogy hozzájussanak a történelmi jelentőségű elefántcsonttárgyakhoz. A British Museum igazgatója, Hartwig Fischer hangsúlyozta, hogy az intézmény "a globális elefántcsont-kereskedelem betiltása mellett áll". Ugyanakkor hozzátette, a Sassoon-gyűjtemény egy évszázaddal ezelőttről származik és kulcsfontosságú, hogy az ilyen fontos történelmi relikviák múzeumokhoz kerüljenek. Fischer szerint a kollekció révén "a British Museum globális központként fog szolgálni az elefántcsonttárgyak tanulmányozására".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ