Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Közép-Európában az energiaellátás biztonsági kérdés
2018-06-2716:07
Közép-Európában az energiaellátás kérdése biztonsági kérdés, ezért itt az ideje véget vetni a kettős beszédnek és világossá tenni, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztonságában csak akkor lesz előrelépés, ha a szükséges infrastrukturális fejlesztések amerikai vagy európai uniós finanszírozással megvalósulnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.
A tárcavezető Washingtonban találkozik az amerikai energiaügyi miniszterrel, ez - mondta - másfél hónapon belül már a második találkozója az amerikai kormány egy tagjával. Emellett találkozott az izraeli energiaügyi miniszterrel, előadást tart a World Gas konferencián, továbbá tárgyal a legnagyobb nemzetközi energiavállalatok vezetőivel. Hangsúlyozta: sokat beszélnek a világpolitika nagy szereplői a közép-európai energiabiztonságról, az egyoldalú függőség feladásának szükségességéről, de hiányoznak azok a nagy európai vagy amerikai finanszírozással megvalósuló infrastrukturális beruházások, amelyek valóban lehetővé tennék az európai energiaellátás biztonságát. 
Szijjártó Péter kiemelte: amíg az Egyesült Államok vagy az EU nem nyújt segítséget nagy közép-európai energiainfrastruktúra-fejlesztésekhez, "csak egy álom marad", hogy az amerikai vagy a világ bármely más részéről származó gáz szerepet játsszon Közép-Európa energiaellátásában. Ezért fontos, hogy a kettős beszéd és a kettős mérce alkalmazásának ideje véget érjen, és Közép-Európa energiaellátásának biztonságát ne geopolitikai játszmákban felhasznált tétnek tekintsék a világpolitika nagy szereplői - vélekedett. Úgy látja, szükséges fokozni a nemzetközi nyomást azokon az országokon a térségben, amelyek a kétoldalú és európai kötelezettségeiket megszegve nem biztosítják a gázvezeték-interkonnektorok kétirányú alkalmazását. Ilyen Románia és Horvátország - tette hozzá. 

A külügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a nemzetközi nyomás fennmaradjon annak érdekében, hogy Románia kezdje el kitermelni a fekete-tengeri gázt 2022-től. Emellett abban a tekintetben is fenn kell tartani a nemzetközi nyomást, hogy végre épüljenek LNG-terminálok Közép-Európa környékén - mutatott rá. Szijjártó Péter kitért rá: ugyanakkor rendkívül biztató fejlemény, hogy Izrael és Egyiptom újabb komoly gázmezőket fedezett fel a saját tengeri területén, ami lehetőséget ad arra, hogy 2024-től számításba vegyék az izraeli mezőket Közép-Európa energiaellátásában. Izrael hajlandó megfontolni, hogy e gáz egy részét Közép-Európa irányába exportálja - közölte.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ