Cover
Gazdaság
Pogátsa Zoltán: Az USA védővámjai Magyarországra is hatással lehetnek
2018-06-2719:46
Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, magas munkanélküliség, növekvő eladósodottság jellemző, és kirajzolódóban van egy kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal. Június 1-jén az amerikai kormányzat az acélra 25, az alumíniumra 10 százalékos importvámot vetett ki. A teher nemcsak Kínát, Kanadát és Mexikót sújtja, hanem az EU tagállamait is. Válaszul az EU 25 százalékos védővámot vetett ki csaknem hárommilliárd eurónyi amerikai termékre. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Pogátsa Zoltán, közgazdász elemezte a történéseket.
A szakértő szerint az Egyesül Államok és Európa között kialakuló kereskedelmi háború oka, hogy Donald Trump úgy gondolja, az amerikai iparágak legnagyobb baja, versenytársaik tisztességtelen eszközökkel élnek. Példaként említette az árfolyamgyengítést, vagy az állami támogatások jelenlétét.
Kiemelte: a Trump-adminisztrációban a szabad kereskedelmet támogatók többsége távozott.

Pogátsa Zoltán szerint a vámok hatására az Egyesült Államok GDP-je egyes iparágakban csökkenhet, csakúgy mint a Kínával szembeni export mennyisége. Ám a döntések hosszú távú hatásait nehéz megjósolni.
Annak az elemzése, hogy egyes iparágakra milyen hatással tud lenni egy védővám, az még annál is sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk
- fogalmazott.

A védővámok Magyarországot érintő hatásairól azt mondta: mivel Magyarország a német autóexport egyik beszállítója, ha a német export csökken, az a magyar gazdaságra is hatással lehet.

Németország kapcsán megerősítette: az ország nagy nyertese volt a görög hitelválságnak, egyes források szerint körülbelül 3 milliárd eurót profitált belőle.
Hozzátette: 

miközben Angela Merkel  úgy mutatkozik be, hogy ő megmenti Európát, így Európa anyjaként tetszeleghet, közben valójában a saját bankjaik megmentésén még jelentősen keresnek is

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ