Cover
Tudomány
Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe
2018-06-2521:46
Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe: több mint öt év után hódította vissza a címet Kínától. 
Az IBM által készített Summit szerezte meg az elsőséget a világ 500 leggyorsabb számítógépeiről (Top500) hétfőn közzétett legújabb listán. A Summit 122,3 petaflopos teljesítményével múlta felül a kínai Vuhsziban működő Nemzeti Szuperszámítógép Központ Sunway TaihuLight nevű számítógépét, mely másodpercenként 93 petaflop sebességre képes, és 2016 óta vezette a listát. A flopban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. 

A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti. A lista első öt helyén álló számítógép közül négy teljesen újonnan épült vagy jelentősen felújították. A harmadik helyen is egy új számítógép, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratóriumban működő Sierra végzett 71,6 petaflopos teljesítménnyel. A kínai Tianhe-2A (Tejút-2A) a másodikról csúszott a negyedik helyre, holott teljesítményét 33,8-ról 61,4 petaflopra javította. 

Az első öt között szintén új befutó az AIST japán kutatóintézetben dolgozó AI Bridging Cloud Infrastructre nevű számítógép. A szuperszámítógépekkel összetett szimulációk végezhetők a klímakutatás, orvostudomány és genetika területén, segítségükkel gyógyszerek fejleszthetők vagy molekulamozgások határozhatók meg. Használhatóak azonban a gazdaságban vagy például a forgalomáramlás kiszámításában is. 

A Top500-as listát 1993 júniusa óta évente két alkalommal vizsgálják felül, ez jelenleg a világ szuperszámítógépei elfogadott rangsorának tekinthető. A listát a szuperszámítógépek nemzetközi konferenciáján mutatják be, amelyet ezúttal Frankfurtban tartanak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ