Cropped landscape
Életmód
Egyre fontosabb szemünk védelme az UV-sugárzástól
2018-06-2521:19
Bár akadnak UV-szűrő lencsék a piacon, de az első teljes körű UV-védelmet a ZEISS UVProtect™ nevű új fejlesztése biztosítja a színtelen lencséken, s ez meghaladja még az előírt sztenderdeket is.
Miért szükséges, hogy védjük szemünket az UV-sugárzással szemben?

Az UV-sugárzás fotonenergiája sokkal erősebb, mint a látható spektrumé. Annak függvényében, hogy az UV-sugárzás milyen intenzitású, káros hatással lehet a bőrszövetre, valamint a szemre és a szemkörüli bőrre is.

Tudjuk, hogy bőrünket védeni kell a káros UV-sugárzással szemben, mivel napégést, felgyorsult bőröregedést és súlyosabb esetekben akár bőrrákot is okozhat.Az UV-sugárzás azonban ugyanilyen káros hatással lehet szemeink egészségére is, így a szemeket, és a szemkörnyéki bőrt ugyanúgy védeni kell az UV-sugárzással szemben.

Milyen károsodást okozhat az UV-sugárzás a szemben és a szem környéki bőrszövetekben?

Az UV-sugárzásnak számos káros hatása lehet a szem egészségére rövid és hosszú távon is. Az Uv-sugárzás veszélyezteti a bőrt és a szemet.

Rövid távú hatások:
  • Photokeratitis – A szaruhártya károsodása a túlzott UV-sugárzás következtében.
  • A szemhéjak és a környező bőr károsodása.

Középtávú hatások:
  • Felgyorsult bőröregedés, ráncok kialakulása
  • Pterygium (kúszóhályog)

Hosszú távú hatások:
  • Szürkehályog
  • A bőrrák több típusa (a bőrrák 5–10%-a a szemhéjon alakul ki
  • Macula degeneráció
Nem elég, hogy ha napszemüveget hordok?

Sajnos nem. Az UV-sugárzás mindig jelen van a nap minden percében. Még felhős időben is.Az UV-sugárzást a felhők kevésbé szűrik, mint a látható fényt.Az atmoszféra víz molekulái és egyéb szennyeződései megtörik az UV-sugárzást.

A napszemüveg nem nyújt elég védelmet.

A felhő típusától függően ez a szint 1-2 százaléktól 90%-ig bármekkora lehet. Ezt számos tanulmány is bizonyította már. Időnként az UV-sugárzás mértéke ugyanolyan magas felhős, mint napos időben. Ezt felhő felerősítésnek hívjuk. Az árnyékba húzódás sem garantál teljes védelmet.

Nem mindegy, milyen lencsét választunk

Több olyan szemüveglencse van forgalomban a piacon, amely UV-védelmet biztosít, azonban ha közelebbről megvizsgáljuk a kínálatot, akkor láthatjuk, hogy a védelem mértéke nem azonos.

A ZEISS az első cég, amely olyan technológiát kínál, ami teljes UV-védelmet biztosít minden színtelen műanyag lencsén 400 nm hullámhossztartományig.

A Zeiss új lencséje kiszűri a potenciálisan káros UV-fénysugarakatFORRÁS: ZEISS

Ha megvizsgáljuk a piaci kínálatot láthatjuk, hogy az UV-sugárzás elleni védettség szintje minden esetben függ az adott lencse kidolgozásától:

  • Néhány lencse nem biztosítja az ISO sztenderd alapján előírt teljes UV-védelmet sem, melyet 380 nm-ig határoztak meg.
  • Néhány lencse csak 380-385 nm hullámhossz tartományig szűri az UV-sugárzást (például a közepes törésmutatójú, polikarbonát lencsék)
  • Néhány magas törésmutatójú lencse 385 és 400 nm között szűri az UV-sugárzást

A ZEISS garantálja, hogy mostantól minden lencséje a legmagasabb szintű UV-védelmet biztosítja 400 nm hullámhossztartományig. A világszerte eladott színtelen lencsék körülbelül 80%-a még mindig nem ad teljes UV-védelmet 400 nm hullámhosszig.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ