Cropped landscape
Külföld
Szánthó Miklós: Lassú változás kezdődött az európai politikában
2018-06-2419:00
Lassú változás figyelhető meg az európai politikában a migrációval kapcsolatban, ez pedig a V4-országokból indult - jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója az Echo-Mérleg című műsorunkban. Szánthó Miklós szerint ehhez az irányhoz egyre több állam csatlakozik, ezek közül kiemelt szerepe van Ausztriának, amely a migráció kérdésében a visegrádi országokkal tart, ennek látványos eredménye volt a V4-es találkozó Sebastian Kurz részvételével.
Pócza István, a Századvég Kutatója elmondta, hogy a legfontosabb az, hogy az EU jövőjével kapcsolatban az Ausztriával kiegészült V4-es csoport ugyanúgy gondolkodik. Hozzátette: a migráció az a kérdés, amiben leginkább meglehet fogni, hogy a globalisták és a szuverenisták között szembenállásnak mi az alapja. "Ez a küzdelem még el sem dőlt, de közben az uniós költségvetéssel kapcsolatban ugyanez a vita már elkezdődött" - emlékeztetett az elemző.

A vasárnapi minicsúccsal kapcsolatban Szánthó Miklós elmondta, hogy ezt informálisan Angela Merkel kezdeményezte, innen is látható, hogy EU-t politikailag Berlinből irányítják. 
A cél az lehetett, hogy éket verjenek a visegrádi országok közé. Azt akarták, hogy a csehek és a szlovákok vegyenek részt a minicsúcson, ezáltal feszültség alakuljon ki a V4-ek között. Így az uniós csúcson már könnyebb lenne meggyőzni azokat államokat, akik nem támogatják a migrációt
- véli az Alapjogokért Központ Igazgatója. De ez egy kétségbeesett próbálkozás volt - tette hozzá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Echo-Mérleg
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ