Cropped landscape
Gazdaság
György László: Az egyensúlyteremtés igazi művészet
2018-06-2421:50
A gazdaság csak a társadalomnak egy alrendszere, és mi közgazdászok hajlamosak voltunk az elmúlt időszakban a feje tetejére állítani ezt a rendszert - jelentette ki György László az ECHO TV Bayer show című műsorában. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár szerint itt az idő, hogy a gazdaságot "visszaállítsák a talpára".
Az államtitkár felidézte, hogy a politikának öt alapvető értéket kell biztosítania: a rend, a nemzetbiztonság, az igazságosság, a szabadság és a jólét értékeit. 
A politika akkor csinálja jól a dolgát, ha nem vesszük észre, hogy teszi a dolgát, hiszen akkor egyik érték sincs veszélyben. Ezért értékelődött fel a nemzetbiztonság kérdése Európában, ezt pedig Magyarország vette észre először
- hangsúlyozta György László.

Beszélt arról is, hogy a rendszerváltás után azt nem vették figyelembe, hogy két extrém fajtája van a gazdaságoknak: az egyik a kommunizmus, a másik pedig a szuperkapitalizmus, ami ugyanolyan kevesek uralma, mint ami a kommunizmusban tapasztalható volt. Emlékeztetett: a kommunizmusban a politika határozta meg, hogy mi legyen a gazdaságban, a szuperkapitalizmusban pedig az a hatszáz globális vállalat, ami a világkereskedelem nyolcvan százalékát adja.

Az államtitkár szerint itt kerül képbe az állam, amelynek meg kell néznie, hogy mik a versenyfeltételek, és ezeket kell megteremtenie. Ezt megvalósítani, és semelyik irányba nem túlkapni, közben a köz érdekeit érvényesíteni, az valóban művészet - tette hozzá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Bayer show
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ