Cover
Gazdaság
Emelte a GDP-re vonatkozó előrejelzését a Takarékbank
2018-06-2211:51
A Takarékbank elemzői enyhén, 4,6 százalékra növelték az idei GDP-bővülésre vonatkozó előrejelzésüket, szemben a három hónappal korábban várt 4,5 százalékkal, alapvetően a beruházások fellendülésére alapozva nő a gazdaság - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.
Az éves átlagos infláció az idén 2,7 százalék lehet, és csak a jövő év közepén érheti el tartósan a 3 százalékos célt. Elmondta: az egyre nagyobb munkaerőgondok miatt bérrobbanás következhet be, részben azért is, mert mind a régiós, mind a belföldi kilátások kedvezőek. Kifejtette, a jelentős, 7,5 százalékhoz közeli reálbér-növekedés hatására a fogyasztás dinamikája magas marad. A bank elemzői szerint a lakossági fogyasztás idén 5,0 százalékkal, 2019-ben 4,7 százalékkal nő.

A bank várakozásai szerint a beruházások idén 16 százalékkal, jövőre 9,3 százalékkal bővülnek. Suppan Gergely kiemelte: az elmúlt hónapokban, döntően külső körülmények hatására, jelentősen gyengült a forint az euróval szemben. A gyengülést a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolják, és ezért a bank elemzői szerint 2018 végére visszaerősödhet a magyar fizetőeszköz árfolyama a korábbi időszakot jellemző 306-315 forint/eurós sávba - mondta.

Az államháztartás eredményszemléletű GDP-arányos hiánya az idén a 2,4 százalékos terven belül zárhat, míg 2019-ben 1,8 százalék lehet. A GDP-arányos államadósság tovább csökkenhet, az idei év végére 70 százalék, jövőre 67 százalék alá kerülhet, és az Eximbankkal együtt sem lehet több 72, illetve jövőre 70 százaléknál.

Suppan Gergely szerint az építőipar a következő években is a gazdaság húzóágazata marad, nagyon jelentős építkezések, ipari, irodai fejlesztések és lakásépítések indultak el a közelmúltban. A bank prognózisa alapján az építőipar idén 17 százalékkal, jövőre 8 százalékkal bővül.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ