Cropped landscape
Gazdaság
Előtérbe kerülhet a hazai tej
2018-06-2106:26
Januártól végleg eltűnhetnek a tejpiacról az áfacsalók, s ha már nem éri meg különböző trükkökkel külföldről behozni az árut, a hazai termékek aránya is emelkedhet a boltok polcain. A tartós tejek áfacsökkentése emellett a fogyasztásra is ösztönzőleg hathat.
Üdvözli a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) és a tartós tejek forgalmi adójának jövő januári csökkentését. A tervezett lépést a 2019-es adócsomag részeként terjesztette a parlament elé a Pénzügyminisztérium.
 
Varga Mihály tárcavezető szerint a kormány céljai között szerepel, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, ezért mérsékelték az elmúlt években a sertéshús, a baromfi, a tojás és a tej forgalmi adóját. Ez a folyamat jövőre is folytatódik, a tartós tejek áfacsökkentése révén az előzetes számítások szerint mintegy húszmilliárd forint marad a családok zsebében.

Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: a hazai tejfogyasztás 15-20 százalékát teszi ki a friss tej, míg a kereslet 80-85 százaléka a tartós tejekre irányul. Ezért is fontos, hogy a kormány – folytatva a megkezdett munkát – a jövő évtől az úgynevezett UHT és ESL tejek is az ötszázalékos áfakörbe tartoznak majd. 
 
A szakember jelezte: a friss tej adócsökkentését követően többször is kérték a kormánytól a lépés kiterjesztését. Az intézkedés várhatóan több előnnyel is jár majd. A fogyasztók minden bizonnyal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a boltokban január elsejét követően. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedők átengedik az áfacsökkentés előnyeit a vásárlóknak, így elképzelhető, hogy jövőre akár 10-13 százalékkal is olcsóbban kerülhet a kosárba a tartós tej.

A terméktanács várakozásai szerint az alacsonyabb árak a fogyasztásra is ösztönzően hatnak majd, ami nemcsak a hazai termelőknek és feldolgozóknak kedvez majd, hanem a lakosság egészsége szempontjából is előnyös lesz.
Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a hazai UHT tej nem egészségtelen áru, más országokkal ellentétben, ahol tejpor és víz felhasználásával állítják elő, nálunk valódi tejből készül az áru, a hőkezelés mellett pedig semmilyen egyéb tartósítószert nem használnak a gyártók
– emelte ki az elnök.
 
Az áfacsökkentéstől emellett a feketekereskedelem visszaszorulását és a hazai áruk előtérbe kerülését várják a piaci szereplők. – Bár az elmúlt években tisztult a piac, Csehországból és Szlovákiából még mindig hoznak hazánkba gyanúsan olcsó UHT tejeket a nagykereskedők – mondta Mélykuti Tibor.
 
Mivel a termelői árak egyik környező országban sem sokkal alacsonyabbak, mint itthon, vélhetően áfacsalás áll ezen ügyletek mögött. Ennek vethet véget az ötszázalékos adókulcs kiterjesztése, hiszen így már nem éri meg a csalárd vállalkozóknak az áfával trükközni. Ezzel együtt a hazai termékek aránya is nőhet a boltokban.

– A legtöbb áruházlánc már csatlakozott a terméktanácshoz, az együttműködésnek köszönhetően pedig a polcok 85 százalékát a magyar UHT tejek töltik meg, a célunk azonban az, hogy ez az arány elérje a száz százalékot – fogalmazott Mélykuti Tibor. Megjegyezte: bíznak abban, hogy a korábbi javaslatuk szerint – a költségvetés teherbíró képességének emelkedésével – más alapvető tejtermékek, mint a túró, a vaj és a tejföl, szintén bekerülhetnek a kedvezményes áfakörbe.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ