Gazdaság
A GVH elfogadta az Airbnb kötelezettségvállalását
2018-06-1914:47
A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland korlátlan felelősségű társaság kötelezettségvállalását, amelynek alapján a társaság köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjairól - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A GVH a vállalásra való tekintettel az ügyben jogsértést nem állapított meg, így bírságot sem szabott ki. Az Airbnb a döntésre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette: minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ügyfelek azt az árat lássak foglaláskor, amelyet majd fizetniük kell.

A vállalat folyamatosan igyekszik frissíteni és javítani a feltüntetett árakat, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen a közösség számára. A GVH 2016 októberében azért indított eljárást az Airbnb-vel szemben, mert feltételezhetőnek találta, hogy díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat.

Az Airbnb egyebek között vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (például a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd valamennyi felületen (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon). Emellett a fogyasztók az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak arról, hogy a teljes árat - amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek - a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg - ismertették.

A vállalások kiterjednek továbbá a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltérések megszüntetésére is. A tájékoztatások előírt módosítását követően a szálláshelyeket keresők összességében több és pontosabb információt kaphatnak az árakról, így tudatosabb döntéseket hozhatnak. Az Airbnb a döntés kézhezvételét követő 120 napon belül köteles végrehajtani az előírt lépéseket, a teljesítést igazolnia kell a GVH-nak. A kötelezettségvállalás teljesülését a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrzi - közölte a hivatal.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ