Cropped landscape
Gazdaság
Jelentős szakemberhiány van a vendéglátásban
2018-06-1711:51
vendéglátás, szállodaipar, béremelés
Komoly gond a hazai szállodaiparban és vendéglátásban a szakemberhiány – nyilatkozták a hirado.hu-nak a szakmai szervezetek képviselői. Ennek okaként elsősorban nem a külföldi munkavállalást, hanem a turisztikai szakmák becsületének elvesztését nevezték meg, az ágazati szakmák ugyanis nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé. A kormányzati lépések jók, a bérek emelkednek.
Országos jelenség a szállodaiparban a szakemberhiány – szögezte le a hirado.hu-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége általános alelnöke. Mint mondta, jelentős hiány van szobalányból, recepciósból, sőt menedzserből is. Úgy fogalmazott: nyilvánvalóan a gyengébb jövedelem komoly probléma, a bérek növekedése pedig csökkenti a jövedelmezőséget. Ugyanakkor el kell érni a külföldi jövedelmek 75-80 százalékát, amiért már itthon maradnak a szakképzett munkavállalók.

Flesch Tamás szerint a szállodaipar számára fontos, hogy egyenlő szabályok vonatkozzanak az ágazatban tevékenykedő összes vállalkozásra, így az Airbnbre is. Úgy fogalmazott: „A konkurenciával nincs problémánk, csak az egyenlőtlen versenyhelyzettel.” A szakember kiemelte: a másik fontos feladat, hogy olyan edukáció kell, ami vonzóvá teszi a szakmát.

Európai szintű jelenség

Niklai Ákos, az  Európai Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke, a Kárpátia étterem tulajdonosa úgy fogalmazott, a mostani helyzet a 22-es csapdája, nehezen megoldható probléma, és nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát is sújtja. Kiemelte: látják, hogy Európában a mobilitást kiemelten ösztönzik. Ez jellemzően azt jelenti, hogy Keletről megyünk Nyugatra, ám az ellenkező irányba jelentősen még nem indult be a mobilitás. Pedig a cél az, hogy a külföldön dolgozó magyar szakemberek induljanak vissza.

Niklai Ákos hozzátette: ennek érdekében voltak jó kormányzati intézkedések, ilyen például az éttermi áfakulcs csökkentése. Ezt a szakma meg is érezte. A következő lépés pedig – a jövő évi költségvetési tervezet szerint – a szociális hozzájárulás mértékének csökkentése, ami szerinte jó irányba tett lépés. Ugyanakkor – emelte ki – a szakképzés tartalmi és módszertani megújítása szükséges, amitől ugyan idén még nem lesz több pincér, de hogy belátható időn belül ez ne jelentsen problémát, megkerülhetetlen feladat.

Szakács, cukrász, szakképzett felszolgáló kerestetik

Az alelnök elmondta, a legsúlyosabb a szakács, cukrász és a szakképzett felszolgálók hiánya.  Gyakorlattal rendelkező, idegen nyelvet beszélő, jó kiállású szabad pincér a piacon szinte nincs is. Ráadásul jó ideje nem kapnak diákokat sem gyakorlatra.

Úgy vélte, mára sokat vesztett a vendéglátás a reputációjából, azaz a szakma nem eléggé vonzó a fiatalok számára. Niklai Ákos úgy fogalmazott: minőségben és mennyiségben is jobb szakmunkásképzésre van szükség, és a vendéglátás területén is általánosnak kellene lennie az innovációnak és a digitalizációnak.

Kormányzati lépések

Mint ismeretes, a minap nyilatkozott a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke arról, hogy főként az áfacsökkentésnek köszönhetően évente 10-20 százalékot emelkedtek az utóbbi 2-3 évben az ágazati bérek, megközelítve a nyugati színvonalat. Példaként említette, hogy a szakácsok, séfek fizetése akár meg is duplázódott, egy szállodai szobaasszony három évvel ezelőtti 120 ezer forintos havi fizetése pedig ma már 200 ezer forint körül alakul.

hirado.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ