Cropped landscape
Gazdaság
Duplázódott a mobilinternetezés
2018-06-1709:27
mobilinternet, mobilhasználat, külföld, belföld
A magyar mobiltulajdonosok nagyon rövid idő alatt megtanulták, hogy nem drágább külföldön használniuk a készülékeiket, ez jól tetten érhető a fogyasztói szokásokban is. Az előfizetésekben egyre nagyobb szerepük van az adatcsomagoknak, a hálózatok adatforgalma kétszeresére nőtt egy év alatt.
A külföldet megjárt magyar mobilhasználók 99 százaléka tud az uniós barangolódíjak tavaly június 15-i eltörléséről, de a hazatelefonálás és SMS-ezés arányai érdemben nem változtak: 85, illetve 60 százalék körüliek voltak tavaly és a megelőző évben is – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felméréséből. Ezek alapján korábban a felhasználóknak belefért a nyaralás költségeibe egy-egy hívás vagy SMS, az üzleti utak alkalmával pedig vagy nem kerülhették el a roaming­hívásokat, vagy a munkáltatójuk fizette azt.

Azonban a mobilinternetezésben különösen jól látszik a kedvező árazás hatása: 2017-ben már másfélszer annyian adatroamingoltak, mint egy évvel korábban. A mobilhasználói szokások változása is a szabályok, az új feltételek megismerésére és megértésére utal a hivatal szerint. Tavaly év végén már a 14 éves és idősebb népesség 63 százalékának volt legalább egy okostelefonja, egyébként 2016 óta vannak többségben az okostelefonok a hagyományos mobilokkal szemben. A roamingdíjak csökkenésével, illetve a többletköltségek teljes megszűnésével az országhatárokon túl is jóval többen kezdtek internetezni magyar előfizetésű mobiljukon az unióban: 30 helyett már 43 százalékuk csatlakozott rá egy külföldi szolgáltató mobilhálózatára netkapcsolatért.

A mobilinternetezés mértéke egyébként is töretlenül növekszik. A kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések elterjedésével a mobiladat-előfizetések száma is folyamatosan emelkedik a Központi Statisztikai Hivatal kiadványa szerint. Az idei első negyedévben a mobilhálózat adatforgalma (49 petabyte) 93 százalékkal növekedett 2017 első negyedévéhez viszonyítva. A 4G-s technológia használatának elterjedését jelzi, hogy az összes adatforgalom 86 százaléka már 4G/LTE-rendszeren keresztül zajlott.

A mobilhálózatból indított hívások (1,8 milliárd) egyébként negyedéves összehasonlításban 2,6 százalékkal csökkentek. A mobiltelefonálással töltött összes idő (5,5 milliárd perc) 0,3 százalékkal mérséklődött. Az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma (156 darab) öttel csökkent a bázisidőszakhoz képest 2017 második negyedévétől 2018 első negyedévéig az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ez összefügghet az adatforgalom növekedésével, hiszen egyre többen választanak valamilyen mobilos applikációt telefonálásra a hagyományos mobilhívás helyett. Egy előfizetésre átlagosan 465 percnyi beszélgetés jutott, ez naponta átlagosan 5,2 perc telefonálásnak felel meg.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ