Cover
Gazdaság
Az uniós források löketet adnak, de a gazdaságpolitika minősége számít
2018-06-1520:36
Banai Péter Benő a 2019. évi költségvetési tervezet kapcsán nem ért egyet azokkal az ellenzéki kritikákkal miszerint az a magyar gazdaság motorját az uniós források jelentik és ezek nélkül összeomlás történne. A Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában leszögezte: nem mondhatjuk azt ki, hogy egy ország fellendülését, vagy éppen rossz gazdasági helyzetét az határozza meg, hogy kap-e európai uniós forrást vagy sem.

Banai Péter Benő felhívta rá a figyelmet, hogy az ellenzéki gondolatok alapján Görögországnak, Olaszországnak, vagy éppen Spanyolországnak gazdaságilag szárnyalnia kellene, hiszen több mint harminc éve nettó kedvezményezettjei az EU költségvetésének ugyanakkor ezeknél az országoknál érdemi reálgazdasági államháztartási problémákat látni. Hozzátette: ha a kapott uniós támogatások automatikusan gazdasági növekedést eredményeznek, akkor a nettó befizető országok gazdasági visszaesést kellene, hogy elszenvedjenek, Németországnak haldokolnia kellene. 

Az államtitkár kiemelte: az uniós források érdemben hozzájárulnak a növekedéshez, ha jó vannak felhasználva, érdemi löketet adhatnak, de hosszabb távon az számít, milyen a gazdaságpolitika minősége. 
Kérdésre válaszolva Banai Péter Benő kifejtette, az államadósság leépítése érdekében az nem lehet cél, hogy a hiány ismét 3 százalék fölé kerüljön. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt volt hat egymást követő év, amikor a magyar államháztartás hiánya az Európai Unióban a legnagyobb, vagy a második legnagyobb volt, de a 2010 előtti rossz útra nem szabad visszatérni. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ