Cover
Belföld
Szajlai Csaba: Jók a magyar makrogazdaság fundamentumai
2018-06-1420:31
A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád szerint egy nyugodt költségvetési év vár ránk 2019-ben. Az ország eladósodottsága lényegesen csökkent, azon belül történelmi mélyponton van a devizaadósság. Ezeket a kijelentéseket erősítette meg és kommentálta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A gazdasági újságíró arra is utalt, hogy biztonságos növekedésről beszélt a pénzügyminiszter a jövő évi büdzsé tervezete kapcsán, az ellenzék viszont folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy amennyiben nem lennének uniós források, a magyar gazdaság összeomlana.
Szajlai Csaba szerint ebben a kijelentésben találhatók részigazságok, azonban fontos kiemelni, hogy Magyarország hozzájárulása az EU-s büdzséhez jelentősen növekszik, ami egész pontosan azt jelenti, hogy az ország éves szinten 300-400 milliárd forintot fizet be a közös kasszába. A szakember elmondta, ez részben a hazai ágazatok erősödésének köszönhető.
A Figyelő főszerkesztő-helyettese arról is beszélt, hogy már korábbi ciklusokban is felmerült, hogy Magyarország jelentős mértékben veszít az unió által biztosított pénzügyi forrásokból. A 2013-2020-ig tartó költségvetési ciklusban egészen 30 százalékkal kevesebb támogatás volt kilátásban hazánk számára, azonban a kormány jó tárgyalóképességének köszönhetően csupán 10 százalékkal csökkent az EU-s források mértéke.

Szajlai Csaba az államadósság kérdéséről is beszélt, elmondta, hogy az adósságráta folyamatosan csökken. Magyarország az úriemberség jegyében mindig visszafizette az adósságát, ugyanis ez az alfája és az omegája annak, hogy hazánk finanszírozható legyen. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi Aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ