Cover
Gazdaság
Varga Mihály: 2019-ben is garantálni kell az ország biztonságát és stabilitását
2018-06-1320:07
Biztonságos költségvetést szeretnénk, azt szeretnénk, hogy a biztonság továbbra is garantált legyen minden magyar állampolgár számára – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában azzal kapcsolatban, hogy szerdán a Parlamentben átnyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. 
Varga Mihály felhívta rá a figyelmet, a kormány célja, hogy senkinek se kelljen attól tartania, hogy elveszítheti az állását, hogy senkinek se kelljen attól félnie, hogy a migrációnak olyan hatásai lesznek, amelyek megváltoztatják az ország népességét. Hozzátette: a mai világban talán az a legfontosabb, hogy biztonságot érezzenek az emberek, viszont mellette növekedni is kell. A pénzügyminiszter azért érzi fontosnak, hogy a jövő évi büdzsé 4000 milliárd forintnyi fejlesztést és beruházást tartalmaz, mert továbbra is vannak olyanok az országban, akik munkát keresnek, munkahelyet váltanának, vagy éppen szeretnék a vállalkozásukat fejleszteni, vagyis a kormány nem mondott le arról, hogy a biztonság megteremtése mellett stabil, kiszámítható növekedés legyen az országban. 

Arra a felvetésre, hogy nemzetközi válságjelenségek miatt mennyire kell óvatosnak lenni, Varga Mihály úgy vélekedett, Magyarországnak nem kell aggódnia, hiszen stabil pályán van, ugyanakkor természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a világgazdasági folyamatokat és a biztonság érdekében a 2019-es költségvetési tervezet az ideihez képest 50 százalékkal magasabb tartalékot javasol a következő évre.  

A béremeléssel kapcsolatos kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter kiemelte, a versenyszférában 10-12 százalékos béremelkedés nemcsak 2018-ban, hanem 2019-ben is ki fog tartani, s felhívta rá a figyelmet, hogy eljött az ideje annak, hogy a közszféra még elmaradt területei is részesüljenek a béremelésből. A kormány tisztviselői körben, főleg államigazgatás központi szerveinél dolgozóknál 2008 óta nem volt emelés. Varga Mihály hozzátette: itt az ideje, hogy ezen a területen is bérnövekedés történjen, ennek a tartalékát pedig megképezték a jövő évi költségvetésben. 

Az szja-val kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: egyelőre marad az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Most az a döntés született, hogy biztonságos növekedésre van szükség, meg kell erősíteni a honvédelem, a rendőrség költségvetését, támogatni kell, hogy a határszakasz védelme továbbra is megvalósuljon. 
A megkezdett béremeléseket, bértáblákat, életpályákat folytatni kell. Jövőre például emelkednek a rendőri fizetések további 5 százalékkal, a kétgyermekesek adókedvezménye szintén bővülni fog gyermekenként 20 ezer forintra
– ismertette Varga Mihály.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ