Cropped landscape
Tudomány
Így álcázzák magukat a növények
2018-06-1115:47
Kevésbé számottevő a különbség az állatok és a növények álcázási módszerei között.
 A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Kunmingi Botanikai Intézete és az Exeteri Egyetem kutatói összehasonlították az állatok és a növények által használt kamuflázstechnikákat. Arra jutottak, hogy bizonyos növények is egy sor olyan trükköt alkalmaznak, amelyekről korábban úgy vélték, hogy csak az állatok képesek rá. 

Ilyen módszerek a környezet imitálása, egy tárgy észlelhető körvonalainak a megtörése és az álcázás, melynek során egy jelentéktelen tárgyhoz, például kőhöz hasonlatossá alakulva bújnak el a ragadozók elől. A tudósok szerint az egyik álcázó növényfaj, a Corydalis hemidicentra leveleinek színe mindig alkalmazkodik a kő színéhez, amelyen él. 

"Ezek a növények megmutatják, hogyan használható az álcázás a különböző élettereken" - mondta Niu Jang kutató. 
 
A kutatók eredményeiket a Trends in Ecology and Evolution című szaklap júniusi számában mutatják be. Niu szerint a kamuflázs az állatok fő védekezési stratégiája, melyet 150 éven át az evolúció illusztrálására és tanulmányozására használtak. A növények által alkalmazott technikákat azonban sokkal kevésbé tanulmányozták.

"Ebben a kutatásban meg akarjuk találni a nővényi és állati álcázási módszerek közötti hasonlóságokat és felismerni, milyen fontos ökológiai és evolúciós kérdéseket vethet fel ez a jelenség" - mondta Niu.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ