Cover
Életmód
A diplomával készült szelfi veszélyeire figyelmeztetnek szakemberek
2018-06-1117:47
Oktatási illetékesek felszólították a frissen végzett diplomásokat, ne osszák meg a közösségi médiában az oklevelükkel készült szelfijeiket, mert azzal hozzájárulhatnak a hamis diplomák több millió fontos kereskedelméhez.
A diplomák valódiságát igazoló brit szolgálat illetékesei hétfőn elmondták: egyre többen dokumentálják online sikeres diplomaszerzésüket, amivel a hamisítóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy hozzáférjenek a tanintézmények logóihoz, emblémáihoz, az illetékesek aláírásához, az illetékbélyeghez, hologramokhoz és a diplomák szövegéhez, amivel ellátják a hamis diplomák árusításának virágzó iparát. 
A leghitelesebb hamis változatokat az interneten 200 font (70 ezer forint) fölött árulják, és jól használhatók arra, hogy a jövőbeni munkaadókat becsapják - magyarázta a hatóság.
A Hedd által végzett felmérés kimutatta, hogy a végzős diákok több mint kétharmada akar idén szelfit készíteni diplomájával, hogy megörökítse teljesítményét, és a megkérdezettek 74 százaléka nem volt tudatában annak, hogy a diplomájáról készült felvételt hamis diplomák gyártáshoz felhasználhatják. Jayne Rowley, a Hedd vezérigazgatója elmondta, hogy az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem diplomái iránt a legnagyobb az "ilyen irányú kereslet". 

"Nem osztod meg az útleveled vagy a jogosítványod fényképét senkivel sem. Ugyanez a helyzet a diplomákkal. Az oklevélhamisítás mindenkit érint" - figyelmeztetett. A veszély miatt mintegy 20 brit egyetem digitális diploma kiadására készül, amelyet nem lehet hamisítani.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ