Cropped landscape
Gazdaság
Palkovics László: Javítani kell az építőiparban tevékenykedő magyar kkv-k hatékonyságát
2018-06-0620:09
Az építőipar Magyarországon nagyon jól teljesít, a szektorban dolgozó  magyar kis- és közepes vállalkozások hatékonyságát azonban javítani kell, ebben a folyamatban a kormánynak és azon belül az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is fontos szerepe van - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, a Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon című konferencián.
A Figyelő által szervezett rendezvényen a miniszter a tárca előtt álló feladatok közé sorolta annak felmérését, hogy milyen technológiák alkalmazása mellett érhető el hatékonyságnövelés a magyar vállalkozásoknál. A tárcavezető szerint erre ezért van szükség, hogy a magyar cégek a 2021 utáni időszakban is versenyképesek legyenek.

Palkovics László fontos lépésnek nevezte a kkv-k innovációs képességének fejlesztését, mert mint mondta, a magyar vállalkozások saját fejlesztésű termék hiányában kiszolgáltatottá válnak. A miniszter szerint a kkv-k innovációs képességében akkor érhető el javulás, ha a vállalkozások csatlakoznak az egyetemek köré épülő innovációs ökoszisztémákhoz. Magyarországon hat egyetem - Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr, Szeged, Zalaegerszeg - körül alakítanak ki tudományos parkokat, amelyekben a felsőoktatási intézmények és az adott területen található vállalkozások fejlesztéseik érdekében együtt dolgoznak.

Noah M. Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója előadásában arról beszélt, hogy a magyar építőipar most egy nagyon pozitív korszakot él át: az irodák és ipari ingatlanok piacán folyamatosan csökken az üresedési ráta, nőnek a bérleti díjak, illetve a lakásárak is emelkednek, 2015 óta már 25 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a használt lakások és az újépítésű lakások piacán is.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, Budapesten a lakások fajlagos átlagára a 2014-ben elért négyzetméterenkénti 400 ezer forintról 2017-ben 700 ezer forint fölé emelkedett. 

Az ingatlanvállalkozás elnök-vezérigazgatója szerint a dinamikusan bővülő lakáspiac a lakosság bizalmát tükrözi, azt jelzi, hogy mernek hosszú távra elköteleződni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ